Rode Kruis Vlaanderen

Zes maanden na de overstromingen in Pakistan maakt Rode Kruis-Vlaanderen de balans op van de gelever

Zes maanden na de overstromingen die grote delen van Pakistan onder water zetten, maakt Rode Kruis-Vlaanderen de balans op van de geleverde hulp en de bestedingen. Rode Kruis-Vlaanderen ontving giften van het publiek, van de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant, van diverse steden en gemeenten, van Rode Kruisafdelingen, en belangrijke giften van het Vlaams Agentschap voor Internationale Samenwerking en de Belgische federale overheid (DGOS). Dit resulteerde in een totaal van
1.498.540 euro voor hulp aan Pakistan.

Meteen na de overstromingen werd de ernst van de situatie duidelijk: bijna 2.000 mensen lieten het leven, 3.000 mensen raakten gewond, 1,7 miljoen huizen werden verwoest, 2,18 miljoen hectare landbouwgrond werd beschadigd en volledige gemeenschappen bleven achter zonder voedsel of een bron van inkomsten.

Status na zes maanden
Zes maanden na de verwoestende overstromingen in Pakistan, bevinden zich nog steeds meer dan vier miljoen mensen in een hopeloze situatie met inadequaat onderdak. Nog steeds leven naar schatting 70.000 ondervoede kinderen in het getroffen gebied, en verscheidene dorpen in de zuidelijke provincie Sindh zijn nog steeds omringd door besmet water. In het noorden zoeken nog steeds families bescherming tegen de vrieskou in de overblijfselen van hun huizen. Vele wegen zijn nog altijd onderbroken of beschadigd, waardoor dorpsbewoners slechts te voet op zoek kunnen gaan naar hulp. Op dit ogenblik vindt er een tweede verhuisgolf plaats. Mensen verlaten de kampen en voorlopige shelters en keren terug naar hun verwoeste of onbewoonbare huizen.

Besteding
Rode Kruis-Vlaanderen maakte in de eerste ogenblikken na de overstromingen onmiddellijk fondsen vrij voor besteding aan dringende noodhulp en levensreddende projecten in de getroffen regio. Het ingezamelde geld werd enerzijds gebruikt om deze projecten te bekostigen en werd anderzijds aangewend voor bijkomende noodhulp of gereserveerd voor rehabilitatieprojecten in 2011.

Noodhulp
Onmiddellijk na de eerste oproep om internationale hulp en op verzoek van de Pakistaanse Rode Halve Maan stuurde Rode Kruis-Vlaanderen medewerker Martijn Goddeeris naar het rampgebied. Hij nam deel aan een terreinmissie met een team van internationale experts. Als ingenieur en bouwexpert werkte Martijn ter plaatse oplossingen voor noodhuisvesting uit voor de getroffen families. Daarnaast stuurde Rode Kruis-Vlaanderen samen met de andere Rode Kruisverenigingen uit de Benelux een Relief Emergency Response Unit (ERU) bestaande uit een team van vier leden.

Hulpgoederen
De Relief ERU-teamleden ondersteunden de plaatselijke Rode Halve Maanvereniging in de organisatie van grootschalige verdelingen van voedsel en noodhulpgoederen, zoals dekens en zeilen. Het team leidde tegelijkertijd vrijwilligers van de Pakistaanse Rode Halve Maan op die in december 2010 de taken van de Relief ERU overnamen. Verder kocht Rode Kruis-Vlaanderen 200 familietenten ter plaatse aan voor onmiddellijke verdeling. Daarnaast werden 9.000 plastic zeilen en 3.600 shelter kits aangekocht. Met dit materiaal kon men beschadigde huizen voorlopig repareren en zich beschermen tegen de natuurelementen. Samen met het Duitse Rode Kruis stuurde Rode Kruis-Vlaanderen in september 2010 ook een vrachtvliegtuig met hulpgoederen en materiaal voor waterzuiveringsinstallaties naar Pakistan.

Basisgezondheidscentra
Rode Kruis-Vlaanderen reserveerde een bedrag van 757.000 euro voor rehabilitatieprojecten in 2011. Met deze fondsen worden basisgezondheidscentra in de zuidelijke provincie Sindh opnieuw operationeel gemaakt. In eerste instantie worden voorlopige medische modules en materiaal geleverd om het personeel in staat te stellen om op korte termijn hun activiteiten te hervatten.

Rehabilitatie van vernielde gebouwen
Birgit Vaes, een expert van Rode Kruis-Vlaanderen, bevindt zich momenteel in de provincie Sindh in Pakistan om de noden inzake rehabilitatie van vernielde gebouwen in detail uit te werken. Daarna worden de werken aanbesteed en uitgevoerd.

Internationaal
De Internationale Federatie van Rode Kruis en Rode Halve Maanverenigingen (IFRC), het Internationale Rode Kruis Comité (ICRC) en de Pakistaanse Rode Halve Maan hebben sinds de overstroming massaal hulp geboden. In totaal verdeelden zij aan 2.250.255 mensen voedsel en hulppakketten. 194.748 mensen hebben medische en psychosociale hulp gekregen, en 603.704 mensen maakten gebruik van de water- en sanitaire voorzieningen.

Wintershelters
In de koude winterperiode werden transitionele shelters opgetrokken, die noodonderdak boden aan 45.101 mensen. In totaal ontvingen niet minder dan 421.260 mensen landbouwmateriaal in de provincies KPK, Sindh en Balochistan. Verder wordt ook nog altijd noodhulp geboden in de provincies Punjab en Sindh, waarvan nog steeds grote gebieden overstroomd zijn.

Mechelen, 20 januari 2011

Rode Kruis-Vlaanderen

Motstraat 40
2800 Mechelen

Tel: 015 44 33 22
Fax: 015 44 33 11
E-mail: info@rodekruis.be
Bankrek. 096-0000096-20