Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

ma 24 jan

PRESENTATIE STUDIE WOONERVEN LUNETTEN

Op maandag 24 januari presenteert Architectuurcentrum Aorta de resultaten van de Studie Woonerven Lunetten.

Hoe is het gesteld met de openbare ruimtes in de woonerven en de hoofdstructuren? Hoe gebruiken bewoners de erven en hoven? Wat ervaren zij als positief, en wat niet? Wie is er verantwoordelijk voor het onderhoud? En hoe kunnen gemeente, corporatie én bewoners een bijdrage leveren aan het verbeteren van de woonomgeving? Op deze vragen hopen we aan het eind van de avond een antwoord te krijgen.

Dorps wonen in de stad. Dat was het ideaalbeeld van de ontwerpers van de woonerfwijken. In de jaren zeventig en tachtig zijn er in Nederland tientallen van deze wijken gebouwd. Dertig jaar later beginnen de eerste slijtageplekken zichtbaar te worden. Er is sprake van achterstallig onderhoud van de openbare ruimte en sociale overlast neemt toe. Onduidelijkheid over wie het openbaar gebied toebehoort zorgt voor onduidelijkheid over het onderhoud ervan.

Architectuurcentrum Aorta vraagt zich af hoe het gesteld is met de woonerven in Lunetten. In samenwerking met stadssociologen Ivan Nio en Döske van der Wilk en ontwerpers Willemijn Lofvers en Nynke Jutten is onderzoek gedaan naar het gebruik en de beleving van de collectieve buitenruimtes in de woonerven Balearen, Tongas en Filippijnen. De nadruk ligt daarbij op de overgangszones tussen openbare en privéruimten. Aan de hand van interviews, een ruimtelijke analyse en twee verdiepende workshops met bewoners en professionals, is inzicht gekregen in de beleving en gebruik van de onderzochte woonerven.

()

PRESENTATIE

De onderzoekers presenteren tijdens deze avond hun conclusies. Daarna kunnen bewoners en andere geïnteresseerden in discussie met de onderzoekers, de vertegenwoordigers van de corporaties Portaal en Mitros, Frank van der Zande - Hoofd Ontwerp Openbare Ruimte gemeente Utrecht, Harrie Bosch - Wethouder Ruimtelijke Ordening gemeente Utrecht, Ineke Hoeberichts - gebiedsmanager Mitros Utrecht, Martin van der Zwan - directeur van Planterra en Trees van Haarst - directeur Portaal Utrecht.

INFORMATIE
Presentatie
Locatie
Entree

Maandag 24 januari 2011, 20.00-22.00 uur
Musketon, Hondsrug 19, Utrecht.
Gratis
Wilt u de presentatie bijwonen? U kunt zich opgeven via tours@aorta.nu maar ook telefonisch of aan de balie van Architectuurcentrum Aorta.