SNN Samenwerkingsverband Noord-Nederland


24 januari 2011: werkconferentie Noord-Nederland en EU 2020

De noordelijke clusters (Energie, Watertechnologie, Healthy Ageing, Sensortechnologie en Agribusiness), de noordelijke kennisinstellingen (Universitair Medisch Centrum Groningen, Rijksuniversiteit Groningen, Noordelijke Hogeschool Leeuwarden, Stenden Hogeschool, van Hall Instituut, Hanzehogeschool), partijen vertegenwoordigd in de SER Noord-Nederland en overheden verenigd in het Samenwerkingsverband Noord-Nederland hebben gezamenlijk gewerkt aan een position paper ("Noord-Nederland en EU 2020"). Hierin wordt aangegeven welke kansen Noord-Nederland ziet voor de nieuwe Europese begrotingsperiode 2014 - 2020. Het Dagelijks Bestuur van het SNN heeft het position paper vastgesteld op 30 november 2010. Ook de SER Noord-Nederland heeft ingestemd met de inhoud van het position paper.

Op 24 januari 2011 vindt in Groningen met bovenstaande partijen een werkconferentie plaats. Het doel van deze conferentie is een aanzet te geven tot vertalen van het position paper naar concrete acties en de organisatie daarvan. Deze werkconferentie moet dan ook worden gezien als een eerste stap in een traject dat de komende jaren zal worden gevolgd.

Om de samenwerking kracht bij te zetten wordt de conferentie afgesloten met het ondertekenen van een intentieverklaring door de partijen, die het position paper in overleg en overeenstemming hebben opgesteld. In de intentieverklaring geven de partijen aan langjarig te willen gaan samenwerken waar het gaat om het vormgeven van de noordelijke ambities op economisch gebied en het optimaal benutten van de kansen, die Europa biedt. Tevens geven zij aan dat zij willen komen tot een gezamenlijk lobby (en bijbehorende communicatie) en ook, dat zij komen tot organisatorische samenwerking.

Overige partijen, die deelnemen aan de conferentie, worden uitgenodigd adhesie te betuigen.

Belangrijke onderwerpen voor de conferentie zijn kennisontwikkeling, innovatie en valorisatie. Ook een gezamenlijke lobby en communicatie komt aan de orde. Deze onderwerpen zullen in verschillende deelsessies worden besproken.

Op basis van het position paper, de intentieverklaring en de uitkomsten van de conferentie volgt een verdieping op inhoud, proces en organisatie. De eerste uitkomsten van deze verdieping zullen worden besproken op een tweede werkconferentie, die zal worden gehouden op 19 april 2011. Tijdens deze conferentie zal tevens het tweede noordelijk event, dat zal worden gehouden op 21 juni 2011 in Brussel, aan de orde komen. Bij de verdieping zullen ook de uitkomsten worden betrokken van de behandelingen in de provinciale staten van de drie provincies en de gemeenteraden van de vier noordelijke grote gemeenten.