VerkeersInformatieDienst


Rijkswaterstaat test fileaanpak op A16 en A58

24 januari 2011, 09:43
Op de A16 voert Rijkswaterstaat vanaf vandaag, maandag 24 januari, een proef uit vanaf het knooppunt Zonzeel richting Rotterdam. In de spits wordt de snelheid verlaagd naar 90 km per uur tussen 07:00 en 09:00 uur.

De proef is erop gericht de dagelijkse file in de ochtendspits te verlichten en de doorstroming te verbeteren. De gebruikelijke file in de ochtendspits ontstaat tussen het knooppunt Zonzeel en Dordrecht op meerdere locaties. De proef duurt twee maanden.

Door het invoeren van een maximumsnelheid worden schokgolven voorkomen en stroomt het verkeer beter door. Hiermee wordt naar verwachting een verlichting bereikt van de totale spitsbelasting in de ochtend en een rustiger en veiliger wegbeeld.

De proef op de A16 komt voort uit een jaarlijkse analyse naar knelpunten op rijkswegen in Zuid-Nederland. De doorstroming wordt bekeken en vergeleken met de eisen uit de Nota Mobiliteit.

In Brabant is vandaag een vergelijkbare maatregel ingezet op de A58 van knooppunt De Baars tot Oirschot. Tijdens de ochtendspits wordt de maximumsnelheid verlaagd naar 90 km/per uur en binnen dit traject, ter hoogte van Moergestel, naar 70 km/per uur.