Gemeente Nijmegen

persbericht
Embargo tot 24 januari 2011, 17.00 uur!
Datum Nummer persbericht 24 januari 2011 110124N

Jan Bout Officier in de Orde van Oranje Nassau

Drs. Ing. J. Bout (64) ontvangt vandaag de versierselen behorende bij zijn benoeming tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Hij krijgt de Koninklijke Onderscheiding voor zijn verdiensten als voorzitter van de Raad van bestuur voor Royal Haskoning. Hij heeft het bedrijf vanuit een uiterst precaire situatie getransformeerd tot een krachtige, multidisciplinaire eenheid met een nieuwe, duurzame focus en een sterke marktpositie.

Bij zijn aantreden werd de heer Bout geconfronteerd met de naweeën van een fusie/overname door Royal Haskoning van het ingenieursbureau De Weger in 1998. De oorspronkelijke eenheden waren grotendeels zelfstandig naast elkaar blijven voortbestaan. De heer Bout is er in geslaagd het bedrijf tot eenheid en succes te brengen; er ontstond een nieuwe cultuur en identiteit. De jaren daarna is het bedrijf onder zijn leiding in omvang verdubbeld en heeft internationaal een toppositie bereikt in zijn marktgebied.

De heer Bout heeft het bedrijf gesmeed tot een geïntegreerde organisatie met sterke specialismen en met multidisciplinaire vaardigheden. Zijn visie heeft er toe geleid dat het bedrijf thans een sterke Nederlandse-Britse basis heeft, waarbij landsgrenzen ondergeschikt zijn gemaakt aan het vermogen om de lokaal aanwezige expertise wereldwijd te kunnen inzetten. Dat dit 'one company concept' voor de medewerkers tot dagelijkse realiteit is gemaakt, is een uitzonderlijke prestatie.

Het centraal stellen van klanten, het zoeken naar de vraag achter de vraag, het realiseren van praktische oplossingen en het scheppen van toegevoegde waarde voor hun problemen, vormen de essentie van het door de heer Bout opgezette en doorgevoerde programma 'Clients first'.

De heer Bout heeft met grote overtuiging en enthousiasme zijn visie, gebaseerd op het gedachtegoed 'Cradle tot Cradle' weten over te brengen op de medewerkers. Hierdoor is Royal Haskoning een bedrijf met een sterke maatschappelijke betrokkenheid. De heer Bout heeft daarnaast de drie-eenheid People, Planet, Profit als richtsnoer voor maatschappelijk verantwoord ondernemen gemaakt van het handelen van Royal Haskoning.

De kennis en kunde van de medewerkers vormen het belangrijkste kapitaal van het bedrijf. De heer Bout heeft een continu proces van loopbaanbegeleiding, van leren-en-groeien, ingevoerd. Hij inspireert medewerkers met de nadruk die hij steeds legt op de vier kernwaarden: respect, openheid, teamgeest en integriteit.

De heer Bout heeft daarnaast een indrukwekkende lijst met nevenfuncties:

Nevenfuncties
Bestuurslid GCA
1987 - 2000
Landelijk Groep van fabrieken van apparaten voor de chemische industrie Bestuurslid MSG
1984 - 1989
Mathesis Scientarium Genitrix) is de MTS van Leiden Bestuurslid Leidse Industriële Kring
1985 - 1989
Ondernemersvereniging
Lid redactie Beleidsanalyse
1991 - 2002
Uitgaven van het Ministerie van Financiën Bestuurslid NAP
1984 - 1990
Nationaal Platform van de Nederlandse Apparaten Procesindustrie Secretaris ­ penningmeester van NAP-DACE 1994 - 2002
Samenwerkingsverband van Cost Engineers en Value Engineers (stichting). Medeauteur van een boek hierover. Bestuurslid STEM
2001 - 2997
Stichting Techniek en Marketing
Lid Rijkscommissie export-, import-, en investeringsgaranties 2002 - heden
Adviescommissie aan Regering
Lid Raad van Toezicht Nuffic
Voorzitter Auditcommissie NUFFIC
2002 - heden
Expertisecentrum op het terrein van internationaal georiënteerd onderwijs (landelijk).

Bestuurslid SMO
2006 - 2008
Stichting Maatschappij en Onderneming: onafhankelijke stichting als kenniscentrum voor het bedrijfsleven Lid Regieraad Bouw
2006 - 2009
Adviesorganisatie op gebied van innovatie aan Regering en Bouwwereld Lid Strategische Adviesraad TNO
2005 - heden
Adviesraad als klankbord voor TNO in bouwsector

Lid Taskforce Talent naar de Top
2007 - heden
Stichting die beoogt participatie van vrouwen te bevorderen Voorzitter Raad van Advies Donders Instituut 2008 - heden
Onderzoeksplatform Radboud Universiteit op gebied van cognitieve neurowetenschappen Bestuurslid Stichting Ooypolder
2009 - heden
(regionaal)
Bestuurslid Ubbo Emmiusfonds
2009 - heden
Fondsenwerving voor bijzondere onderwijs- en onderzoeksactiviteiten Lid Raad van Toezicht Deltares
Lid auditcommissie Deltares

Mondiaal Technisch Instituut op het gebied van waterbeheer en bouwen in delta's Voorzitter WEWA
2008 - heden
Werkgroep Economische Wederopbouw Afghanistan. Jan Bout is zelf naar Afghanistan geweest om poolshoogte te nemen over opbouwmogelijkheden.

Vicevoorzitter Raad van Advies DDA
2009 - heden
Dutch Delta Academy is een samenwerkingsverband tussen scholen en werkgevers ter ontwikkeling van een duurzame onderlinge relatie op gebied van onderwijs en onderzoek Bestuurslid Stichting Nijmegen 2000
2000 - 2006
Coördinatie viering Nijmegen 2000 jaar in 2005 Bestuurslid Stichting koning Willem I prijs 1977 - 1983
(landelijk)

Jan Bout ontvangt zijn Koninklijke Onderscheiding vandaag, 24 januari 2011 om 17.00 uur uit handen van burgemeester De Graaf ter gelegenheid van het afscheid van de heer Bout van Royal Haskoning in De Vereeniging.
---




Gemeente Nijmegen