IKON

W E E K O V E R Z I C H T

OBA Live op Radio 5
HUMAN en IKON
Maandag 24 januari t/m vrijdag 28 januari 2011
19.00-20.00 uur


* Maandag 24 januari
Omroep: HUMAN, presentatie: Theodor Holman

Hoofdgast is Erik-Jan Zürcher, directeur van IISG, Internationaal Instituut Sociale Geschiedenis. Met hem een gesprek over de privatisering van de oorlogsvoering. Steeds meer militaire taken worden uitbesteed aan private militaire organisaties. Maar vallen de contractanten wel onder het oorlogsrecht? Wat betekent de inzet van huurlingen voor de militaire praktijk en wat betekent deze vorm van privatisering van de oorlogvoering voor het monopolie van de staat?


* Dinsdag 25 januari
Omroep: IKON, presentatie: Jurgen Maas

Presentator Jurgen Maas ontvangt Bart Schneemann, solo-hoboïst en de bezielende artistiek leider van het 50 jarige Nederlands Blazers Ensemble.


* Woensdag 26 januari
Omroep: HUMAN, presentatie: Theodor Holman

Freek Heijbroek schreef het levensverhaal van de markante verzamelaar, kunsthandelaar, onderzoeker en auteur Frits Lugt (1884-1970). Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte zijn ontrouwe secretaris een deel van Lugts verzameling en inboedel te gelde en voerde de Duitse bezetter een ander deel van zijn collectie weg. In een zinderend recuperatieverhaal vertelt Heijbroek hoe hij zijn geroofde kunstschatten bijna allemaal weer terugkreeg.


* Donderdag 27 januari
Omroep: IKON, presentatie: Paul Rosenmöller

Paul Rosenmöller praat met Janine van den Berg, Korpsschef Kennemerland over werken bij de politie in een verharde maatschappij en vrouwen in topfuncties,


* Vrijdag 28 januari
Omroep: Human, presentatie: Theodor Holman

Roel Janssen, financieel-economisch journalist en thrillerschrijver, schreef het boek 'Grof geld. Financiële schandalen en speculatie in Nederland'. Aan de hand van achttien gebeurtenissen beschrijft hij de geschiedenis van oplichterij in Nederland. Het beeld van de Nederlandse bestuurders, ondernemers en bankiers - degelijk en fatsoenlijk - lijkt geenszins te kloppen. Nederlands blijkt de bakermat van financiële schandalen, boekhoudfraude, speculatie en manipulatie. Een kroniek van de financiële gekte van 29 voor Christus tot 2009.

Volg ons ook op twitter: @obalive !

OBA Live: Elke werkdag van 19.00-20.00 uur, afwisselend verzorgd door HUMAN en IKON. Actuele inhoud: www.obalive.nl OBA Live is ook te zien op themakanaal Spirit 24 en Salto TV. Kijk voor meer informatie en uitzendtijden op www.spirit24.nl resp. www.salto.nl




IKON