Nederlandse Omroep Stichting (NOS)


Hoorzitting Afghanistan-missie live op NOS Politiek 24

HILVERSUM, 22 januari 2011 - De NOS doet aanstaande maandag (24/1) vanaf 10.00 uur op het digitale kanaal NOS Politiek 24 live verslag van de hoorzitting van de Tweede Kamer over de Afghanistan-missie. De parlementariërs spreken met zo'n dertig mensen uit binnen- en buitenland over het kabinetsvoorstel voor een politietrainingsmissie in de Afghaanse provinsie Kunduz. De hoorzitting is een voorbereiding op het Kamerdebat, later deze week, over het plan van het kabinet om 545 mannen en vrouwen voor een nieuwe missie naar Afghanistan te sturen.

Veel fracties in de Tweede Kamer twijfelen over de missie. Om de vele vragen te beantwoorden, zijn mensen vanuit de hele wereld gevraagd om hun visie op de missie te geven. Uit Nederland zijn onder anderen vertegenwoordigers van hulporganisaties, militaire- en politievakbonden en journalisten uitgenodigd. Ook diverse vertegenwoordigers van de Europese Unie zijn gevraagd te komen, zoals het hoofd van de EU-missie in Afghanistan en het hoofd van de Europese politiemissie in Kabul.

Onder de genodigden is ook een aantal internationale gasten zoals de Afghaanse minister van Binnenlandse Zaken Bismillah Khan Mohammadi, de gouverneur en de politiechef van Kunduz, de commandant van de NAVO trainingsmissie generaal William Caldwell, de voormalige staatssecretaris van Defensie van Duitsland Walther Stützle, de Duitse commandant in het noorden van Afghanistan Hans Werner Fritz en het hoofd van het Duitse politieproject in Kunduz Sven Mewes.

De hoorzitting is deels in het Nederlands en deels in het Engels.

Het beslissende Kamerdebat over de politietrainingsmissie vindt aanstaande donderdag plaats. Dan moet blijken of een meerderheid van de Kamer, mede op basis van de hoorzitting, wel of niet is overtuigd van de noodzaak van de nieuwe Afghanistan-missie.



Nederlandse Omroep Stichting (NOS)