God na Auschwitz. Holocaust Memorial Day Symposium


Hoe heeft God de gruwelen van de Holocaust kunnen laten gebeuren?

Nijmegen, 20110120 -- Het Soeterbeeck Programma en de Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen van de Radboud Universiteit Nijmegen organiseren een Holocaust Memorial Day Symposium over de vraag hoe God de gruwelen van de Holocaust heeft kunnen laten gebeuren. Ook nu blijft de vraag actueel hoe het denken over God zich verhoudt tot lijden en wreedheid, ook in actuele vormen daarvan. Het symposium vindt plaats op maandag 24 januari 2011 van 14.00 - 16.00 uur in de Zijzaal van de Refter van de Radboud Universiteit Nijmegen, Erasmusplein 1.

Als God goed en almachtig is, waarom heeft Hij dan toegelaten dat zes miljoen joden tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord? Waar was God tijdens de gruwelen van de Holocaust? Theologen en gelovigen van verschillende religieuze tradities  hebben geworsteld met deze vraag, maar kwamen niet met afdoende antwoorden.

Paul Vermeer stelt tijdens dit symposium de vraag wat het betekent dat veel gelovigen God zien als 'almachtig'. Georg Essen laat zien dat na de Holocaust andere Godsbeelden de boventoon zijn gaan voeren: God als bondgenoot, God die lijdt en kwetsbaar is. Peter Nissen beweert dat God onttroond is enn dat de Holocaust daarbij een belangrijke - maar niet de enige - rol heeft gespeeld.

Sprekers van de Radboud Universiteit Nijmegen: prof.dr. Georg Essen, hoogleraar Religie en cultuurtheorie; prof.dr. Peter Nissen, hoogleraar Cultuurgeschiedenis van de religiositeit; dr. Paul Vermeer, universitair docent Empirische religiewetenschap.

Meer informatie op www.ru.nl/sp/god

Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit Nijmegen