VerkeersInformatieDienst

Rijkswaterstaat test fileaanpak A58 richting Eindhoven

21 januari 2011, 13:03
Rijkswaterstaat voert vanaf maandag op de A58 tussen het knooppunt De Baars en Oirschot een proef uit met wisselende maximumsnelheden. De proef is erop gericht de dagelijkse file in de ochtendspits te verlichten en de doorstroming te verbeteren.

Tijdens de ochtendspits wordt de maximumsnelheid verlaagd naar 90 km/per uur en binnen dit traject, ter hoogte van Moergestel, naar 70 km/per uur. De file in de ochtendspits ontstaat voornamelijk op twee locaties; tussen knooppunt de Baars en Moergestel en ter hoogte van aansluiting Oirschot. Door het invoeren van maximumsnelheden stroomt het verkeer beter door, meldt Rijkswaterstaat.

Dit heeft een positief effect op de file bij Oirschot, met als gevolg dat deze niet meer terugslaat tot Moergestel. Hiermee wordt naar verwachting een verlichting van de totale spitsbelasting op de A58 richting Eindhoven bereikt en een rustiger en veiliger wegbeeld.

De proef op de A58 komt voort uit een jaarlijkse analyse naar knelpunten op rijkswegen in Zuid-Nederland. De doorstroming wordt bekeken en vergeleken met de eisen uit de Nota Mobiliteit. De proef zal twee maanden duren. In Brabant zal in dezelfde periode een vergelijkbare maatregel worden ingezet op de A16 van knooppunt Zonzeel tot Dordrecht.