Evangelische Omroep

Nr. 012

Hilversum, donderdag 21 januari 2011

EO-PROGRAMMA'S IN WEEK 4

De Straatdokter, maandag 17 januari, 19.25 uur, Nederland 1 De tbc-bus van de GGD arriveert bij Havenzicht om röntgenfoto's te maken van de bewoners van Havenzicht. Dat kwam in het verleden veel voor onder dak- en thuislozen. De heer Jeeninga heeft last van hartritmestoornissen en wordt naar het ziekenhuis gebracht om een echo te laten maken. En er komt een meisje van 18 jaar bij Marcel Slockers met astmaklachten. Ze woont op een bootje, zonder ramen er in en slaapt dus feitelijk buiten, wat niet bevorderlijk is voor haar astma. De heer Asarfi heeft een lekkende hartklep, waardoor zijn hart slecht functioneert. Hij wil graag terug naar Suriname om onder de mangoboom te zitten. Helaas is hij inmiddels overleden. En Dirk Baas, vaste klant van Havenzicht, wordt geholpen bij het vernevelen van zijn medicijnen.

In De Straatdokter maken we kennis met dokter Marcel Slockers, die als huisarts in Rotterdam werkt en één avond per week spreekuur houdt in de opvang voor dak- en thuislozen in Rotterdam Havenzicht. Hier wordt behalve nachtopvang ook medische zorg geboden en dat is hard nodig. We maken kennis met de medewerkers van Havenzicht en met de bewoners, die er soms voor langere tijd verblijven. De Straatdokter maakt duidelijk, dat er nog steeds een groot probleem is als het gaat om medische hulp aan dak- en thuislozen.

Rembrandt en Ik, maandag 24 januari, 22.05 uur, Nederland 1 Jan Lievens
Eerste deel van een vierdelige dramaserie over het leven van Rembrandt gezien door de ogen van zijn naasten. Jan Lievens is een gewoon jochie in Leiden dat bevriend raakt met zijn leeftijdgenoot Rembrandt. De twee jongens maken met hun streken zowel het canvas als de stad onveilig. Lang blijft succes uit voor deze talenten, maar Jan zet alles op alles om een doorbraak te forceren. Met z'n tweeën naar Italië, naar Engeland! Helaas, met het groeien van de ambities gaat ook de rivaliteit tussen de twee vrienden steeds meer pijn doen.

De Rechtbank, dinsdag 25 januari, 22.30 uur, Nederland 1 Verdachte Marco Berrens (21) besluit zijn minderjarige vriendin te ontvoeren uit een gesloten jeugd-instelling. In de drie maanden die volgen zijn ze voortvluchtig. Marco kijkt terug op een bewogen tijd. Alle misère kent één lichtpuntje: de ontvoering heeft er wel voor gezorgd dat zijn vriendin nog even samen kon zijn met zijn inmiddels overleden moeder. In hoeverre zal strafrechter Jan Krol deze ontvoering als heldhaftige daad door de vingers zien? Of wordt Marco keihard afgerekend op een strafbaar feit?

Ouders Joke en Erwin komen vandaag naar de rechtbank om van rechter Bart van Meegen te horen of de maatregelen ondertoezichtstelling + uithuisplaatsing weer verlengd zullen worden. Vader is verstandelijk beperkt en de ouders wonen in een beschermde woongroep. De kinderen zijn uit huis geplaatst omdat ze ernstig vervuild en verwaarloosd zijn. Met de meisjes gaat het inmiddels goed nu ze in een instelling verblijven. De ouders geven voorafgaand aan de zitting al aan dat `de rechter toch wel niet naar ze zal luisteren.... Advocaat Dorrit Schröder ziet zelf ook in hoe zorgelijk de situatie is...

In zaal I is de wekelijkse rolzitting aan de gang. Mensen die hier verschijnen zijn gedagvaard door een deurwaarder omdat ze rekeningen niet hebben betaald. Het bonte en onwennige gezelschap krijgt tekst en uitleg over hoe de procedure tegen hun van start gaat.

De dagelijkse krantenkoppen krijgen een gezicht in de achtdelige documentaireserie De Rechtbank. De programmamakers zijn exclusief toegelaten achter de schermen bij de Utrechtse Rechtbank. De tien rechters die zich voor deze serie lieten volgen, praten openhartig over hun vak. We zien ze aan het werk bij de zittingen, maar voelen ook de dilemma's die ten grondslag liggen aan het vonnis. De hoofdrol is voor de rechtbank, maar ook de advocaat en de mensen die voor de rechters moeten verschijnen worden gevolgd.

XMIX, woensdag 26 januari, 14.05 uur, Nederland 3
De zeehonden
Alle zeehonden zijn verdwenen in het dierenpark en Anton schakelt XMIX in om de dieren op te sporen. Eerst bestaat er nog even onduidelijkheid over wat een zeehond nou precies is, maar dan gaan Exel, Dax en Xena in het dierenpark op zoek naar de zeehonden.

XMIX is een vrolijke kinderserie waarin politieman Anton de hulp in roept van de helden uit zijn favoriete computerspelletje XMIX. En hoewel Exel, Dax en Xena super sterk, onzichtbaar en slim zijn, begrijpen ze de wereld van mensen niet altijd even goed. Dat leidt nogal eens tot grappige situaties!

De Kist, donderdag 27 januari, 23.50 uur, Nederland 2 Presentator Herman Wegter rijdt in zijn okergele oldtimer en heeft met uitgesproken Nederlanders een goed gesprek over leven en dood. Om erachter te komen hoe zij over onze sterfelijkheid denken neemt hij een doodskist mee. In deze aflevering van De Kist: Annemiek Schrijver

IKON-presentatrice en schrijfster Annemiek Schrijver staat bekend om haar verdiepende interviews en uitgesproken karakter. Annemiek begint elke dag met een meditatie waarin ze de zin 'Dit lichaam wordt een lijk' overdenkt. De dood is voor Annemiek iets dat bij het leven hoort. Ze heeft dan ook totaal geen moeite met de kist die Herman meebrengt. Mededogen is haar levensthema: dat begon al op driejarige leeftijd toen ze dagelijks een paard dat last van vliegen had, bezocht omdat ze hem zielig vond. En als Annemiek nu zou sterven, is het voor haar het belangrijkste dat ze mededogen heeft betoond en mensen nabij is geweest. De vraag van Jezus in Getsémane: 'Kon u niet één uur waken?' wil ze met een volmondig 'ja' beantwoorden. Herman gaat in gesprek met een vrouw die met gemak en diepgang over het leven en de dood praat.

Elly en de Wiebelwagen, vrijdag 28 januari, 15.10 uur, Nederland 3 Mooie Kurk
Elly vertelt over koningin Esther. Die werd heel mooi gemaakt. Met oogschaduw, lippenstift, nagellak. Dop en Kurk gaan het verhaal naspelen. Kurk moet Esther zijn. Dop trekt hem mee naar een dames-mooimaak-winkel. En dat vindt hij niet leuk. Hij krijgt daar een kleurtje op zijn lippen. En krullen in zijn pruik. En oogschaduw. Nagellak. En nog erger: in de mooimaak-winkel denken ze dat hij een vrouw is. Verschrikkelijk! En als de dames gaan gillen omdat ze een muis zien, is Kurk het helemaal zat. Wegwezen!

Checkpoint, zaterdag 29 januari, 9.30 uur, Nederland 3 Twee minuten je tanden poetsen... dat zegt de tandarts altijd, maar wat als je je tandenborstel of tandpasta niet bij de hand hebt? Werkt een kruimeldief of zand ook en blijft je gebit wel heel? De jongens/meiden-test draait om muzikaliteit: wie herkent de meeste instrumenten en drumt het dak eraf? Daarna laten we spuitbussen ontploffen. Want je leest wel altijd dat het doorboren of verbranden van een spuitbus niet mag, maar hoe gevaarlijk is het echt? Checkpoint: een avontuurlijk testprogramma voor kinderen. Presentatie: Klaas van Kruistum.

Nederland Zingt, zaterdag 29 januari, 18.30 uur, Nederland 2 Een bijzondere opname met de Choircompany o.l.v. Maarten Wassink in de Petrus en Pauluskerk in Maassluis. Het spraakmakende kerkgebouw is opgetrokken uit 'tentdoek' dat over een staalconstructie is gespannen. In de eerste plaats moet de kerk een gebouw zijn van deze tijd: Compact, energiezuinig en opvallend. Daarnaast moet het van binnen een gewijde en sacrale indruk maken. Er is een 'ademende en gelede ruimte' ontstaan die bestaat uit gebogen, onbegrensde vlakken waartussen zich lichtvensters met een eigen kleur bevinden.

Nederland Zingt op Zondag, zondag 30 januari, 9.00 uur, Nederland 1 Het thema van vandaag is 'Tijd'. Vanwege de sportuitzendingen vandaag een korte aflevering van Nederland Zingt op Zondag. Er staat geen gast centraal, maar vanuit een klokkenmakerij houdt ds. Arie van der Veer wel een meditatie over het thema 'Tijd'. Ook horen we in deze aflevering verscheidene mooie Psalmen die gezongen worden in de Jacobikerk in Utrecht.

Verborgen Verhalen, zondag 30 januari, 14.45 uur, Nederland 3 Schijnbeweging
In de Bijbel staat: 'Alles wat verborgen is zal bekend worden en aan het licht komen', Lucas 8: 17. Rutger heeft een groot geheim. Zijn vrienden zien hem als een toffe gast die een ster is in voetballen. Milton, zijn beste maat, vraagt hem zelfs mee op skivakantie! Natuurlijk is dat gaaf, maar dan zal Milton achter zijn geheim komen. Dat zou een ramp zijn. Rutger schaamt zich vreselijk, niemand mag er achter komen. Verborgen Verhalen is een kinderserie, gebaseerd op waargebeurde verhalen van kinderen. Niet eerder vertelde gebeurtenissen worden nagespeeld door acteurs. Bij ieder verhaal hoort een wijze bijbelspreuk die ook nu nog actueel is.

Wild China, zondag 30 januari, 18.50 uur, Nederland 2 Achter de Chinese muur
De Chinese Muur is door de keizers gebouwd om hun rijk te verdedigen tegen de vijandige barbaren in het noorden. Dit is een land van krijgerstammen, bizarre diersoorten en extreme weertypen, maar ook van uitgestrekte en adembenemende naaldwouden, grazige vlakten en vloeiende woestijnduinen, met bovendien een rijke geschiedenis. Hier ligt de legendarische Zijderoute waarlangs handelaren met hun kamelen de woestijnen doorkruisten op zoek naar rijkdom. Hier veroverden woeste Mongoolse ruiters de in die tijd bekende wereld. Nog steeds houden de nomaden hier paardenrennen en jagen ze met goudadelaars, terwijl de laatste wilde paarden van Azië voor hun voortbestaan vechten in de meest noordelijke woestijn van de wereld.


---
Noot voor redactie,