Raad van State


Mediagevoelige uitspraken Mediagevoelige uitspraken

Wekelijks doet de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdagen in een groot aantal zaken een uitspraak. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die interessant kunnen zijn voor de media. Deze selectie vindt u op deze pagina en wordt iedere maandag om 14.00 uur vernieuwd. Een overzicht van alle uitspraken die op de woensdag worden gedaan, staat in de rubriek Hoofdzaken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State.

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur de volledige tekst van deze uitspraken lezen.

11 uitspraken gevonden pagina: 1 2
1. 200904295/1/M2
datum van uitspraak: woensdag 26 januari 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Tracéwet
inhoudsindicatie:

(Tracébesluit 'Sporen in Arnhem') Uitspraak over het besluit van de voormalig minister van Verkeer en Waterstaat, waarbij het Tracébesluit 'Sporen in Arnhem' is vastgesteld. Arnhem is een knooppunt van spoorlijnen die belangrijke (inter)nationale en regionale verbindingen vormen tussen het noordoosten en zuiden van Nederland en tussen Nederland en Duitsland. Het tracébesluit maakt het mogelijk om het spoorwegemplacement van Arnhem aan te passen en uit te breiden. Het gaat onder meer om de aanleg van een vierde perron en twee nieuwe perronsporen, het vervangen van een aantal gebouwen op de huidige perrons en het aanpassen van het emplacement aan de west- en oostzijde van deze perrons. Ook worden twee bruggen vervangen en een nieuw schakelstation gebouwd. De minister heeft bepaald dat verschillende geluidsschermen langs het traject moeten worden aangelegd. Verder hebben zij de maximaal toegestane hoeveelheid geluid voor woningen in de buurt vastgesteld. Een van de doelstellingen van het besluit is om de snelheid van treinen te verhogen van maximaal 40 km/uur naar maximaal 60 km/uur. Treinen moeten sneller kunnen binnenkomen en vertrekken, aldus de minister. De stichting Geluidshinder Arnhem-West, de stichting Geluidshinder Rosande, Wijkvereniging Transvaal en een groot aantal inwoners van Arnhem zijn tegen het tracébesluit in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij voeren tal van bezwaren aan die betrekking hebben op geluidsoverlast, trillinghinder, luchtkwaliteit en externe veiligheid als gevolg van het vervoer van gevaarlijke stoffen. Zie ook de uitspraak met zaaknummer 200908509/1 die de Raad van State eveneens op 26 januari 2010 openbaar maakt. Die uitspraak gaat over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Arnhem heeft verleend aan ProRail voor het plaatsen van een keerwand met bordes op het terrein langs de Noordelijke Parallelweg in Arnhem. Dit besluit is een uitvoering van het Tracébesluit 'Sporen in Arnhem'. De Raad van State heeft beide zaken op 8 oktober jl. op zitting behandeld.
2. 200907212/1/R1
datum van uitspraak: woensdag 26 januari 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Noord-Holland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Zuidoostbeemster I' van de gemeente Middenbeemster) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland van het bestemmingsplan 'Zuidoostbeemster I' van de gemeente Middenbeemster. Het plan maakt de bouw mogelijk van de nieuwe woonwijk 'De Nieuwe Tuinderij' en de verplaatsing van een kassencomplex. De woonwijk zal bestaan uit maximaal 820 woningen inclusief een woonzorgcentrum. Een aantal inwoners van de gemeente is tegen de vaststelling van het bestemmingsplan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden dat er te veel woningen mogen worden gebouwd. Bovendien wordt de bebouwing volgens hen te hoog. Ook vinden de inwoners dat de historische dijk- en waterstructuren en de linten met open groene gebieden door de nieuwe woonwijk worden aangetast. Er is te weinig rekening gehouden met het feit dat UNESCO de Beemster heeft aangewezen als werelderfgoed en met het feit dat het gebied deel uitmaakt van de nationale landschappen 'Laag Holland' en 'Stelling van Amsterdam', aldus de inwoners. Ten slotte vrezen zij voor verkeers- en parkeeroverlast en voor verslechtering van de luchtkwaliteit. De Raad van State heeft de zaak op 16 november jl. op zitting behandeld.
3. 201000560/1/R3
datum van uitspraak: woensdag 26 januari 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Limburg
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Museum De Locht' van de gemeente Horst aan de Maas) Uitspraak over de vaststelling door de gemeenteraad van Horst aan de Maas van het bestemmingsplan 'Museum De Locht'. Het plan heeft betrekking op het nationaal asperge- en champignonmuseum aan de Koppertweg in Melderslo. Het plan maakt onder meer de uitbreiding van het museum mogelijk en het verplaatsen van de hoofdentree naar de Broekhuizerdijk. Ook mogen vier woningen worden gebouwd en krijgt een agrarische bedrijfswoning op het museumterrein de bestemming 'burgerwoning'. Een veehouder uit de buurt vreest dat hij door het bestemmingsplan in zijn bedrijfsvoering zal worden belemmerd. De man is van mening dat de gemeenteraad de geurcirkel van zijn bedrijf verkeerd heeft vastgesteld en dat het desbetreffende gebied moet worden aangemerkt als buitengebied en niet als bebouwde kom. Hierdoor is volgens hem een andere geurnorm van toepassing. De veehouder is tegen de vaststelling van het bestemmingsplan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft de zaak op 2 december jl. op zitting behandeld.
4. 201002941/1/R2
datum van uitspraak: woensdag 26 januari 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - enkelvoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Gelderland
inhoudsindicatie:

(Uitwerkingsplan 'kinderopvang Zonnekinderen' van de gemeente Lingewaard) Uitspraak over de vaststelling door het college van burgemeester en wethouders van Lingewaard van het uitwerkingsplan 'Kinderopvang Zonnekinderen'. Het plan maakt een nieuwe kinderopvanglocatie voor 100 kinderen mogelijk op de hoek van de Bloemstraat en Frankentaler in Lingewaard. Een aantal buurtbewoners is het niet eens met de komst van de kinderopvang tegenover hun woningen. Zij vinden dat er met het plan te veel kinderen mogen worden opgevangen. Volgens de buurtbewoners is er geen behoefte aan een kinderdagverblijf in hun buurt. Zij vrezen onder meer geluids-, parkeer- en verkeersoverlast. Ook zijn zij bang dat hun privacy wordt aangetast. Bovendien ontstaan er verkeersonveilige situaties in de smalle straat, aldus de buurtbewoners. Daarom zijn zij tegen het bestemmingsplan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De Raad van State heeft de zaak op 21 december jl. op zitting behandeld.
5. 201003681/1/R3
datum van uitspraak: woensdag 26 januari 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Noord-Brabant
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Ei van Drunen' van de gemeente Heusden) Uitspraak over de vaststelling door de gemeenteraad van Heusden van het bestemmingsplan 'Ei van Drunen'. Met het plan wil de gemeente de infrastructuur ten noorden van de A59 aanpassen. Volgens de gemeenteraad is de verkeerssituatie op deze plek zeer complex. Daarom is besloten het zogenoemde 'Ei van Drunen' bij afrit 42 op de A59 aan te sluiten op de Spoorlaan. Afrit 41 komt dan te vervallen. Verder worden de rijbanen aan de zuidzijde van de A59 met elkaar verbonden en komt er een parkeerterrein met een transferium. Een groot aantal bedrijven van het industrieterrein De Meeuwaert in Elshout is het niet eens met het plan en is hiertegen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden dat de gemeenteraad geen rekening heeft gehouden met het verkeer van en naar het industrieterrein. Ook is volgens hen onvoldoende onderzoek gedaan naar de verkeersaantrekkende werking van de nieuwe aansluiting, het sluipverkeer en de verkeersveiligheid. De Raad van State heeft de zaak op 6 december jl. op zitting behandeld.
6. 201003945/1/R1
datum van uitspraak: woensdag 26 januari 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Noord-Holland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Waterskibaan' van de gemeente Heerhugowaard) Uitspraak over de vaststelling door de gemeenteraad van Heerhugowaard van het bestemmingsplan 'Waterskibaan'. Het plan maakt een waterskibaan mogelijk in een natuur- en recreatiegebied ten zuiden van Heerhugowaard. Twee omwonenden zijn het niet eens met de komst van de waterskibaan. Zij vrezen geluidsoverlast, vermindering van hun privacy en aantasting van hun woongenot. Verder vinden zij de waterskibaan niet passen in dit recreatie- en natuurgebied, omdat het gebied al vrij vol is en omdat een deel van het gebied door de waterskibaan niet meer vrij toegankelijk zal zijn. Hierdoor zou een van de omwonenden zijn woning zelfs niet eens meer met een surfplank over het water kunnen bereiken. Daarom zijn zij tegen het bestemmingsplan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zie ook de uitspraak met zaaknummer 201002915/1 die de Raad van State eveneens op 26 januari 2010 openbaar maakt. Die uitspraak gaat over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Heerhugowaard heeft verleend voor de waterskibaan, een clubgebouw, een motorhuis en een steiger aan het Strand van Luna in de gemeente. Omdat het bestemmingsplan dit niet mogelijk maakte toen de bouwvergunning werd verleend, heeft het gemeentebestuur ook vrijstelling van het plan verleend. Een van de omwonenden is tegen de bouwvergunning in hoger beroep gekomen bij de Raad van State. De rechtbank in Alkmaar verklaarde in maart 2010 een eerder beroep van de man ongegrond. De Raad van State heeft beide zaken op 20 december jl. op zitting behandeld.
7. 201003997/1/R3
datum van uitspraak: woensdag 26 januari 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - enkelvoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Limburg
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Rijtuigenmuseum Molenstraat' van de gemeente Valkenswaard) Uitspraak over de vaststelling door de gemeenteraad van Valkenswaard van het bestemmingsplan 'Rijtuigenmuseum Molenstraat'. Het plan maakt de bouw mogelijk van een interne bedrijfswoning bij het rijtuigenmuseum. De stichting 'Belangenplatform De Malpie e.o.' en twee inwoners van Dommelen vrezen dat de toegankelijkheid van het buitengebied wordt aangetast door deze verandering. Daarom zijn ze tegen het bestemmingsplan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De gemeenteraad is van mening dat zowel de inwoners als de stichting geen belanghebbende zijn bij deze juridische procedure. Volgens de gemeenteraad wonen de beide inwoners op te grote afstand van het rijtuigenmuseum en worden de belangen die de stichting behartigt, met dit plan niet geschaad. De Raad van State heeft de zaak op 15 december jl. op zitting behandeld.
8. 201004031/1/R3
datum van uitspraak: woensdag 26 januari 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - enkelvoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Noord-Brabant
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'IJzeren Vrouw e.o.' van de gemeente Den Bosch) Uitspraak over de vaststelling door de gemeenteraad van 's-Hertogenbosch van het bestemmingsplan 'IJzeren vrouw e.o.'. De IJzeren Vrouw is een meer dat ligt in het Prins Hendrikpark vlakbij de binnenstad van Den Bosch. Het plan maakt nieuwbouw mogelijk in de omgeving van dit meer. Het gaat om drie woontorens op de locatie waar eerder de Hogere Agrarische School (HAS) stond, en om een appartementencomplex op de plek van het voormalige Brabantbad (BAD) en de sporthal Vinkenkamp. De stichting IJzeren Vrouw is het niet eens met de nieuwbouwplannen. Volgens haar is er geen behoefte aan nieuwe woningen in het gebied. Ook had de gemeenteraad onderzoek moeten doen naar de gevolgen van de hoogbouw voor de openheid van het gebied, het stadssilhouet, het windklimaat en de bezonning. Zo zouden een aantal woningen en een basisschool aan de Ophoviuslaan te maken krijgen met minder lichtinval, aldus de stichting. Bovendien had de gemeenteraad meer aandacht moeten besteden aan de afwerking van de top van de gebouwen. Ook zou de woningdifferentiatie in het plan niet voldoen aan een motie die de gemeenteraad in juli 2004 heeft aangenomen. Ten slotte vreest de stichting dat de verkeersafwikkeling rond beide locaties niet goed is geregeld. De Raad van State heeft de zaak op 15 december jl. op zitting behandeld.
9. 201005243/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 26 januari 2011
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bestuursdwang / Dwangsom
inhoudsindicatie:

(Wel of geen bouwvergunning nodig voor chalet op Resort Venetië in Giethoorn?) Uitspraak over de afwijzing door het college van burgemeester en wethouders van Steenwijkerland van het verzoek om op te treden tegen een chalet dat is geplaatst op de kerkweg in Giethoorn. De chaletachtige caravan staat zonder bouwvergunning op het kampeerterrein Resort Venetië. Volgens het gemeentebestuur is er ook geen bouwvergunning nodig omdat het om een caravan gaat die relatief snel kan worden verplaatst. Volgens twee overburen die het verzoek aan het gemeentebestuur hebben gedaan, is wel een bouwvergunning nodig. De rechtbank Zwolle-Lelystad heeft in april 2010 een eerder beroep van de buren gegrond verklaard. Naar het oordeel van de rechtbank is het chalet niet bestemd en geschikt om regelmatig te vervoeren. Het chalet heeft volgens de rechtbank een 'plaatsgebonden karakter' en daarom is een bouwvergunning verplicht. De rechtbank is van oordeel dat het gemeentebestuur het verzoek om op te treden tegen het chalet op onjuiste gronden heeft afgewezen. Het gemeentebestuur en de eigenaar van Resort Venetië zijn het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en zijn hiertegen in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij blijven van mening dat er geen bouwvergunning nodig is voor het chalet. De Raad van State heeft de zaak op 20 december jl. op zitting behandeld.
10. 201005335/1/H3
datum van uitspraak: woensdag 26 januari 2011
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Overige
inhoudsindicatie:

(Demonstratie Haags Vredes Platform tegen Afghanistan Conferentie in 2009) Uitspraak over het besluit van de burgemeester van Den Haag om een beperking op te leggen aan de verenigingen 'het Haags Vredes Platform' en 'Stop de NAVO Coalitie'. De beperking hield in dat op 31 maart 2009 niet bij het World Forum Congrescentrum mocht worden gedemonstreerd, maar dat de demonstratie in plaats daarvan op het Malieveld moest plaatsvinden. In het congrescentrum was op 31 maart 2009 een conferentie over Afghanistan. De burgemeester heeft vanwege de aard van de conferentie en haar bezoekers allerlei veiligheidsmaatregelen getroffen. Op de conferentie waren onder meer aanwezig de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, de minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten, de president van Afghanistan en de onderminister van Buitenlandse Zaken van Iran. De rechtbank in Den Haag heeft in april 2010 geoordeeld dat beide verenigingen geen belang meer hadden bij een inhoudelijk oordeel over het besluit van de burgemeester, omdat de datum van de demonstratie al geruime tijd was verstreken en de verenigingen met hun beroep niet meer konden bereiken dat ze alsnog op het Churchillplein mochten demonstreren. Bovendien was het naar het oordeel van de rechtbank niet aannemelijk dat een zelfde uitzonderlijke situatie zich tussen de verenigingen en de burgemeester op korte termijn weer zou voordoen. Beide verenigingen zijn het niet eens met het oordeel van de rechtbank dat zij geen belanghebbenden meer zijn en zijn tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft de zaak op 22 december jl. op zitting behandeld. pagina: 1 2 rss feeds disclaimer links sitemap the council of state le conseil d'état der staatsrat