Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Culemborg, 24 januari 2011

Jumbo en partners aan de slag met verduurzaming van de groente- en fruitketen

Samen met ketenpartners en telers van The Greenery, Hessing en Groentehof gaat supermarkt Jumbo verse en snijverse producten van "grond tot mond" verder verduurzamen. In een uniek pilotproject gaan de partners aan de slag met producten zoals appels, peren, ijsbergsla, rucola, veldsla en prei. Verdere verduurzaming op het gebied van klimaat, gewasbescherming en residuen, water en verspilling in elke schakel van de groente- en fruitketen staat centraal.

Samenwerking en doel
Onder begeleiding van CLM heeft Jumbo samen met de partners The Greenery, Hessing en Groentehof een pilotproject ontwikkeld voor de verdere verduurzaming van de groente- en fruitketen. Ook het ministerie van EL&I en CBL nemen deel aan het project. Doel is te laten zien welke duurzaamheidsstappen in de producten zijn genomen en welke verdere stappen mogelijk zijn. Het project is inmiddels gestart en loopt in de periode 2011-2012.

Het uiteindelijke doel is dat de consument in de supermarkt een scala aan producten kan kopen die in de gehele keten zo duurzaam mogelijk is voortgebracht. Door de samenwerking van de partijen is optimale afstemming mogelijk en kunnen realistische doelen worden gesteld. Bovendien worden de lusten en lasten van duurzaamheids-maatregelen in de keten beter zichtbaar.

Diverse thema's en alle partners
Belangrijk is dat diverse thema's aan bod komen en dat elke ketenpartij stappen zet. Telers richten zich vooral op gewasbescherming, klimaat en water. De handel stelt klimaat, water en verspilling centraal. De supermarkt concentreert zich op logistiek, verspilling en energieverbruik. Uniek is verder dat de pilot zich zowel op de verse als de bewerkte keten richt. Waar mogelijk worden ook internationale delen van de keten betrokken.

Looptijd en relatie met platform verduurzaming voedsel Het pilotproject loopt in de periode 2011-2012. Financiering vindt plaats door de partners zelf en gedeeltelijk met cofinanciering vanuit het Platform Verduurzaming Voedsel. Dit platform is opgericht door 6 partijen: ZLTO, FNLI, KHN, Veneca, CBL en het ministerie van EL&I. Het Platform richt zich enerzijds op de verduurzaming van de bedrijfsprocessen in de voedselketen en anderzijds op de uitbreiding van de omzet van het bestaande assortiment aan duurzame voedingsmiddelen en het aantal producten binnen dat assortiment.