Ingezonden persbericht


Persbericht 24 januari 2011

LEYGRAAF Woningmarktanalyse 4e kwartaal 2010

"Woningmarkt regio Alkmaar blijft achter bij de rest van Nederland"

Landelijk constateert de NVM een stijging van ca. 17,7% van het aantal transacties ten opzichte van het vorige kwartaal. De regio Groot Alkmaar blijft achter met een daling van ca. 7,87%. Dit is opvallend omdat in het vorige kwartaal deze regio het juist beter deed dan het landelijk gemiddelde.

Elk kwartaal verschijnt de LEYGRAAF Woningmarktanalyse voor de regio Noord-Holland. Deze analyse verschaft inzicht in de ontwikkelingen op de woningmarkt. Verschillende aspecten worden onderzocht, zoals het aantal transacties in het betreffende kwartaal, de prijsontwikkelingen en veranderingen in looptijd. Daarnaast bieden overzichtelijke grafieken snel inzicht in de prijsontwikkelingen per m2. Onderstaand treft u een samenvatting van de LEYGRAAF Woningmarktanalyse van het eerste kwartaal van 2011.

Daling regio Groot Alkmaar
LEYGRAAF constateert dat de schrikbarende daling in de regio Groot Alkmaar ten opzichte van de rest van Nederland wel in perspectief moet worden gezet. Tel de cijfers van het 3e en 4e kwartaal bij elkaar op, vergelijk de landelijke en regionale cijfers en de regio blijkt het nog helemaal niet zo slecht te doen.

Financieringsmogelijkheden
In het 4e kwartaal 2010 was er in verscheidene gemeenten een flinke stijging te zien in het aantal verkochte woningen in het lagere prijssegment. Deze toename kunnen we wijten aan de financiële maatregelen voor 2011 die in het 4e kwartaal van 2010 bekend werden gemaakt. Door deze bekendmaking hebben veel starters een eindsprint gemaakt om nog voor 2011 een woning aan te kopen. Dit omdat zij in 2011 minder kunnen gaan lenen. Het zal voor starters, ZZP'ers en mensen met een klein BKR-verleden een moeilijk jaar worden om een woning te kopen. De financieringsmogelijkheden worden voor deze personen beperkt. Dit zal zich voornamelijk uiten in het goedkopere segment. De starters kunnen nog altijd rekenen op de Starterslening, maar deze zal in veel gevallen niet meer voldoen om de benodigde financiering rond te krijgen.

Scherp prijzen loont
In de regel loont het om bestaande woningen tegen een scherpe prijs in de markt te zetten. Hierdoor blijft het verschil tussen de vraag- en transactieprijs beperkt, tevens bevordert dit de verkoopsnelheid. Voor zowel de koper als verkoper is deze ontwikkeling een positief gegeven omdat de koper een aantrekkelijke prijs betaalt en de verkoper zijn woning binnen afzienbare tijd verkoopt.

Nieuwbouw
Nieuwbouw laat in de regio Groot Alkmaar ook voor 2011 een groot aanbod zien. In 2010 zijn verscheidene projecten gestart met de bouw. Deze projecten zullen in 2011 opgeleverd worden. Ook komt in 2011weer een groot aantal aansprekende nieuwbouwprojecten op de markt. Veel kopers zijn in het bezit van een eigen woning, deze zal in veel gevallen verkocht moeten worden. Dit kan zorgen voor beweging in de bestaande woningmarkt. Wel moet ervoor gewaakt worden dat de woningmarkt niet overspoeld wordt door nieuwbouwwoningen.

Terugblik 2010
De vele voorspellingen ten aanzien van instortende huizenprijzen zijn niet uitgekomen. Transactieprijzen in Regio Groot Alkmaar stegen met ca. 2,4% ten opzichte van 2009. Het totaal aantal verkopen door NVM makelaars in de regio is met ca. 4,2% gestegen in vergelijking met 2009. De gebeurtenissen als de val van het kabinet, de economische crisis en het politieke debat over de hypotheekrenteaftrek hebben de markt niet onderuitgehaald, maar slechts afgeremd.

Op dit moment staan we aan het begin van een nieuw jaar waarin het herstel van de woningmarkt moeizaam zal verlopen. Zodra kopers bekend zijn met de nieuwe mogelijkheden op de woningmarkt verwachten wij bij LEYGRAAF een langzaam, maar een licht herstel van de landelijke woningmarkt en de woningmarkt in de regio Groot Alkmaar.

Voor meer informatie over de actuele ontwikkelingen op de woningmarkt, kunt u onze complete woningmarktanalyse downloaden van de onderstaande website.

Onze reguliere woningmarktanalyse (1e kwartaal 2011) is eind april 2011 via www.leygraaf.net te downloaden.




Ingezonden persbericht