Gemeente Leeuwarden

Leeuwarden sluit Partnership4Work met Nuon en Alliander

Nuon en Alliander investeren met hun werkgelegenheidsprogramma Step2Work veel in het opleiden van burgers met grote afstand tot de arbeidsmarkt. Step2Work biedt intensieve begeleiding op de werkvloer, werkervaring en een opleiding op startkwalificatieniveau. Van de deelnemers die het werkgelegenheidsprogramma afmaken vindt 70 procent duurzaam werk. Dat maakt Nuon en Alliander een belangrijke partner voor gemeenten/werkpleinen.

Daarom sluiten Nuon en Alliander een Partnership4Work met vier gemeenten: Leeuwarden, Arnhem, Amsterdam en Leiden. In dit Partnership hebben gemeenten gezamenlijk afspraken gemaakt met de bedrijven: is dienstverlening op elkaar afgestemd en zijn ook de zakelijke afspraken dezelfde. Verantwoordelijkheden en taken van bedrijven en gemeenten zijn goed vastgelegd. Op de risicogebieden: wonen, schulden en privésituatie/gezondheid zijn afspraken gemaakt over interventies om te voorkomen dat deelnemers uitvallen. Deze afspraken zijn gemaakt naar aanleiding van casuïstiek en praktijkervaringen van de afgelopen jaren. Het partnership heeft ook concrete producten opgeleverd: een checklist voor bij de intake om zoveel mogelijk problemen bij aanvang te onderkennen en een partnership4work overeenkomst voor de deelnemer. Deze is immers ook een belangrijke partner in het traject.

Nuon en Alliander zijn belangrijke partners als het gaat om investeren in mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De vier gemeenten willen met dit gezamenlijk partnership4work hun dienstverlening aan de landelijke bedrijven verbeteren zodat deze voor het maken van afspraken niet langer langs alle individuele gemeenten moet gaan. De gemeenten vinden het van groot belang dat de bedrijven alle tijd, geld en energie in het begeleiden en opleiden van deelnemers investeert. Bedrijven en gemeenten evalueren het partnership jaarlijks op uitvoerend en strategisch niveau om zo op tijd afspraken aan te passen bij onverwachte knelpunten en aan veranderende omstandigheden.




Gemeente Leeuwarden