Ingezonden persbericht


Provident Capital Indemnity, de directeur en de accountant beschuldigd van fraudezaak van $ 670 miljoen

Maandag, 24 januari 2011

De directeur en de accountant van Provident Capital Indemnity (PCI) een Costa Ricaans bedrijf dat herverzekeringen verkoopt aan Life Settlement aanbieders zijn gearresteerd en beschuldigd, samen met het bedrijf zelf, van een $ 670 miljoen tellende fraudezaak. Hiervan zijn slachtoffers te betreuren over de hele wereld, waarvan honderden Nederlanders.

Zo ook het Zwitserse bedrijf Quality Investments International AG, met onder andere verkoopkanalen in Nederland en België. Sinds 2003 faciliteert Quality Investments de inkoop en verkoop van life settlementpolissen. Een life settlement is een overdracht van Amerikaanse levensverzekeringspolis naar een nieuwe begunstigde. Wanneer een polishouder van een levensverzekering ervoor kiest de polis te verkopen aan een investeerder, wordt die daarmee de eigenaar en begunstigde van de levensverzekering. In dit geval wordt er een win-win situatie gecreëerd: de polishouder beschikt direct over kapitaal en de nieuwe begunstigde heeft geïnvesteerd in een voor rentestanden en beursontwikkelingen ongevoelig product.

Quality Investments International verstrekt de investeerder informatie over de door haar gedistribueerde producten. Indien gewenst kan de investeerder zijn jurist opdracht geven tot een onafhankelijk onderzoek, ook wel een due diligence genoemd. Zodra hij overtuigd is van de investering, ontvangt de investeerder een overzicht van openstaande participaties. Nadat een keuze is gemaakt, worden de contracten opgesteld. Hierin staan onder andere de naam van de polis en de trust waarin deze is ondergebracht. Na het tekenen van de contracten, maakt de participant zijn investeringsbedrag over naar de trustaccount van een onder toezicht staande advocaat/trustee. Op deze manier gaan alle geldstromen volledig buiten Quality Investments International om. Wanneer de trustee het investeringsbedrag ontvangen heeft en de transactie heeft gecontroleerd ontvangt de investeerder een bevestiging. De investering is nu een feit. Het wachten is nu op het moment dat de polis tot uitkering komt.

Het uitkeren van de polis kan op twee momenten plaatsvinden:
- Voor het eind van de overeenkomst. Indien de verzekerde komt te overlijden, keert een gerenommeerde levensverzekeraar de Life Settlement polis uit.
- Aan het einde van de looptijd van de overeenkomst. Wanneer de verzekerde nog in leven is, keert de herverzekeraar uit. Deze herverzekeraar is PCI. Nu dit bedrijf, de directeur (CEO) en de accountant (CPA), in staat van beschuldiging zijn gesteld, zijn de uitkeringen van de producten van Quality Investments International via de herverzekeraar in het geding.

De totale portefeuille van Quality Investments International betreft een uitkeringswaarde van $350 miljoen verdeelt over ruim 1500 klanten en bijna 60 verschillende fondsen. De schade die hier mogelijk door ontstaat is de betaalde premies voor de herverzekering. De overig betaalde premies voor de Life Settlement polis staan veilig gestald op de premie account van de desbetreffende trusts bij de Trustee, net als de Life Settlement polis in de Trusts zelf.

PCI wordt beschuldigd van fraude. Ze hebben voor $670 miljoen aan uitkerende Bonds verkocht, die nu, volgens de SEC, waardeloos blijken te zijn. Doordat het Costa Ricaanse bedrijf veel handelt in de USA zijn ze in staat van beschuldiging gesteld in Amerika. Zo is de directeur van PCI, Minor Vargas, opgepakt op het JFK vliegveld in New York.

,,Met grote schok en verbijstering hebben wij dit nieuws vernomen'', luidt het commentaar van Quality Investments International CEO, Frank Laan. ,, Deze fraude is uiterst geraffineerd voor de buitenwereld verborgen gehouden en heeft hierin ook Quality Investments International misleid."

Voor alle cliënten van Quality Investments is van belang te weten dat het alleen de herverzekeringspolis betreft. De originele Life Settlement polis zit onveranderd in de trust, net als alle premies voor deze polissen. Deze bevestiging heeft Quality Investments International reeds van de Trustee ontvangen.




Ingezonden persbericht