Openbaar Ministerie

Supersnelrechter veroordeelt vier verdachten voor geweld tegen ME

24 januari 2011 - Arrondissementsparket Den Haag

Zaak van vijfde verdachte aangehouden tot vrijdag

De supersnelrechter in Den Haag heeft vandaag vier verdachten veroordeeld die moesten voorkomen op verdenking van openlijk geweld tegen de Mobiele Eenheid. De supersnelrechter hield één strafzaak aan tot komende vrijdag omdat de verdachte en zijn advocaat niet akkoord gingen met het supersnelrecht. Deze verdachte, een 22-jarige man uit Haarlem, wordt ervan verdacht dat hij meerdere malen met een stok op een ME-er heeft ingeslagen. Hij blijft tot de zitting vrijdag 28 januari vastzitten. De rechter oordeelde dat het geweld daar ernstig genoeg voor was.

In totaal moesten vandaag vijf verdachten voor de supersnelrechter verschijnen. Zij werden vrijdag 21 januari aangehouden tijdens ongeregeldheden na afloop van de studentendemonstratie in Den Haag.

Een 26-jarige man uit Wassenaar moest voor de rechter verschijnen voor het gooien met stenen naar de ME en het gooien van een fiets voor een ME-bus om zo charges te belemmeren. De officier eiste 8 weken gevangenisstraf, mede omdat de verdachte al meermalen was veroordeeld voor geweldsfeiten. De rechter legde 8 weken gevangenisstraf op, waarvan 4 weken voorwaardelijk.

Een 21-jarige man uit Amsterdam moest voor de rechter verschijnen op verdenking van het gooien van stenen naar de ME. De verdachte bekende dit. Het OM eiste een straf van 6 weken waarvan 2 weken voorwaardelijk. De rechter veroordeelde de Amsterdammer tot 80 uur werkstraf omdat de man geen strafblad had.

Een 18-jarige man uit Delft vertelde tijdens de zitting voor de supersnelrechter veel spijt te hebben van het gooien van een bierblikje naar de ME op het Plein in Den Haag. Hij had zich laten opjutten. Tegen deze verdachte eiste het OM een werkstraf van 80 uur. Daarbij was van belang dat de verdachte oprecht spijt betuigde en geen strafblad had. De rechter veroordeelde hem tot 40 uur werkstraf.

Een 27-jarige Spanjaard die op bezoek was in Nederland, werd aangehouden nadat hij op het Plein een voorwerp naar de ME gooide en hierbij het vizier van de helm van een ME-er raakte. Ook verzette hij zich bij zijn aanhouding. De officier eiste 3 weken gevangenisstraf waarvan 1 week voorwaardelijk. De Spanjaard heeft in Nederland geen vaste woon- of verblijfplaats wat een werkstraf onmogelijk maakte. De rechtbank sprak hem vrij voor het gooien van een voorwerp naar de ME maar veroordeelde de man wel omdat hij zich verzette tijdens zijn aanhouding. Hiervoor kreeg hij een geldboete van 500 euro.

Hogere strafeis bij geweld tegen politie
Het OM tolereert het niet dat er geweld wordt gepleegd tegen mensen in een publieke functie, zoals politieagenten, ambulancemedewerkers en brandweermannen. Zij moeten hun werk op een veilige en respectvolle wijze kunnen uitvoeren en zij moeten worden beschermd tegen agressie en geweld. Daarom past het OM bij geweld tegen mensen met een publieke taak de strafmaat aan. Bij geweld tegen mensen in een publieke functie eist de officier een hogere straf (200%).