Raad van State


Persagenda


maandag 24 januari 2011

10.00 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Den Haag van het bestemmingsplan 'Woonwagenlocaties 2009'. Het plan regelt het gebruik van ruim 220 woonwagens verdeeld over tien locaties in Den Haag. Het gaat om woonwagens aan de Energiestraat, de Erasmusweg, de Guntersteinweg, de Jan Hanlostraat, de Henricuskade, Isabellaland, de Tom Mandersstraat, de Bob Oosthoeklaan, het Schapenatjesduin en de Viaductweg. Voor de Haagse woonwagenlocaties was al eerder een bestemmingsplan vastgesteld, maar de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft daar in oktober 2008 goedkeuring aan onthouden. Die uitspraak met zaaknummer 200701722/1 is te vinden op de site. In het nieuwe plan is niet de voormalige woonwagenlocatie aan de Escamplaan opgenomen. Hiervoor heeft de gemeente een ander bestemmingsplan vastgesteld. Drie inwoners van Den Haag zijn het niet eens met het plan en komen daartegen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Eén van hen heeft een standplaats aan het Isabellaland. Hij wil zijn woonwagen graag vergroten, maar het bestemmingsplan staat dat niet toe. Twee andere inwoners hebben woonwagens aan de Guntersteinweg. Volgens hen houdt het plan geen rekening met de afwijkende maat van hun woonwagens. (zaaknummer 201004723/1)

10.00 uur

Zitting over het besluit van de burgemeester van Amsterdam om een café aan de Utrechtsestraat in Amsterdam te sluiten. Er zou volgens de politie cocaïne zijn aangetroffen en het café zou worden bezocht door enkele zware criminelen. De burgemeester is bang dat de openbare orde hierdoor wordt verstoord. De exploitanten bestrijden dat. Volgens hen zou er geen cocaïne worden gebruikt in het café en zou er geen bewijs zijn dat het café wordt bezocht door zware criminelen. De rechtbank in Amsterdam verklaarde in mei 2010 een eerder beroep van de exploitanten ongegrond. Tegen die uitspraak komen zij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201006452/1)

11.15 uur

Zitting over de vaststelling door de stadsdeelraad van Amsterdam-Zuid van een wijziging van het bestemmingsplan 'Noorder-Amstelkanaal'. Het bestemmingsplan maakt een uitbreiding mogelijk van het Hilton-hotel aan de Apollolaan. Het hotel heeft nu een hoogte van ruim 38 meter, maar kan op grond van het plan worden verhoogd tot ruim 45 meter. Daardoor komen er ongeveer 50 nieuwe hotelkamers bij. Een aantal inwoners aan de Viottastraat verzet zich tegen het plan en komt daartegen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden in de eerste plaats dat er geen behoefte is aan de extra hotelkamers omdat het hotel bijna nooit volledig bezet is. Verder vrezen zij dat het verhogen van het hotel leidt tot grote schaduwwerking op de omgeving. Ook had volgens hen beter gekeken moeten worden naar mogelijkheden om het hotel aan de oostkant uit te breiden. (zaaknummer 201003354/1)

13.00 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Noord Brabant heeft verleend aan een varkenshouderij aan de Heensedijk in De Heen. De vergunning maakt het mogelijk ongeveer 7.000 varkens op het bedrijf te houden. Voor het varkensbedrijf was al eerder een milieuvergunning verleend, maar omdat daarvan drie jaar lang geen gebruik is gemaakt, is die vervallen. Tegen de nieuwe vergunning komen het college van burgemeester en wethouders van Steenbergen en de Stichting Leefbaarheid De Heen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens het gemeentebestuur had het provinciebestuur de vergunning niet mogen verlenen, omdat de varkenshouderij in strijd is met het bestemmingsplan. In het bestemmingsplan is namelijk bepaald dat er geen nieuwe intensieve veehouderijen in het buitengebied van Steenbergen worden toegestaan. Verder vinden het gemeentebestuur en de stichting dat de geurbelasting van de varkenshouderij verkeerd is berekend. Ook zou de ammoniakuitstoot negatieve gevolgen hebben voor het beschermde natuurgebied 'Dintelse Gorzen' dat in de buurt van de veehouderij ligt. (zaaknummer 201007880/1)

13.45 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Texel om opnieuw maatregelen te nemen tegen de Texelse Visspecialist aan de Schilderweg in Oudeschild vanwege overtreding van het bestemmingsplan. Een andere viswinkel had om de maatregelen gevraagd. Volgens de viswinkel mag de Visspecialist maximaal 36 zitplaatsen in zijn winkel hebben, en heeft het bedrijf er veel meer. Het gemeentebestuur heeft daarom in 2007 een dwangsom opgelegd aan de Texelse Visspecialist. Wanneer de gemeente constateert dat er meer dan 36 zitplaatsen in de winkel zijn, moet het bedrijf EUR 250 betalen, tot een maximum van EUR 7.500. Volgens de viswinkel blijft de Visspecialist consequent meer zitplaatsen aanbieden en staan er nu zelf statafels voor de winkel. Daarom wil de viswinkel dat het gemeentebestuur nog een keer maatregelen neemt. Volgens het gemeentebestuur kan dat niet, omdat de eerder opgelegde dwangsom nog niet is 'uitgewerkt'. Er zouden pas drie overtredingen zijn geconstateerd, zodat het maximale dwangsombedrag nog lang niet is bereikt. De viswinkel bestrijdt dit. Volgens hem is de Visspecialist al ruim 30 keer de fout ingegaan en zou de gemeente het bedrijf beter en vaker moeten controleren. Daarom ging de viswinkel eerder in beroep bij de rechtbank in Alkmaar. Die oordeelde in juni 2010 dat alleen de burgerlijke rechter bevoegd is om te controleren of het innen van de dwangsom volgens de regels gebeurt. De viswinkel is het hier niet mee eens en komt tegen die uitspraak in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201006849/1)

14.00 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Bronckhorst heeft verleend voor een dierenpension aan de Wichmondsweg in Hengelo. Op grond van de vergunning mogen er 50 honden, 40 katten en 8 paarden worden gehouden in het pension. Een echtpaar dat aan de Lankhorsterstraat woont, vreest dat het dierenpension niet aan de geluidsnormen kan voldoen. Daarom komen zij tegen de vergunning in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201007113/1)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.