Gemeente Roermond

Cursus Voorkomen Overvallen heeft effect

Sinds het tweejarig bestaan van de cursus Voorkomen Overvallen is het aantal overvallen in de detailhandel in Roermond gedaald van 29 naar 13. Een tastbaar resultaat dat zeker voor een deel is toe te schrijven aan veiligheidstraining, aldus wethouder Vincent Zwijnenberg van Integrale Veiligheid. De overvallen op frituren in het najaar van 2010 zijn aanleiding voor het organiseren van extra trainingen voor deze branche.

De cursus gaat uit van het Servicepunt Detailhandel en de Gemeente Roermond, met steun van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel en de Kamer van Koophandel. Sinds november 2008 zijn 15 cursussen gegeven met telkens circa 20 deelnemers, waarbij ook een wijkagent en toezichthouders van de ECP/parkeerplaats Loesbleik aanwezig zijn. Wethouder Zwijnenberg zal 25 januari de 300e cursist begroeten en verblijden met een kluis met tijdvertrager. Daarmee beschikt die ondernemer over een afgesloten deugdelijke geldlade, die desgevraagd niet direct kan worden geopend. Ook is deze kluis chemisch beschermd tegen diefstal.

De trainingen zijn telkens gericht op een specifieke branche. Voor de komende training, eind deze maand, zijn 54 frituren en cafetarias aangeschreven. Voor deze cursus bleken Horeca Nederland en het Hoofdbedrijfschap Detailhandel bereid de kosten te dragen.

De cursus Voorkomen Overvallen past ook in een integraal plan van aanpak van de problematiek rond overvallen. Dat plan voor Noord- en Midden-Limburg is op 4 november 2010 vastgesteld. De partners daarin zijn het georganiseerd bedrijfsleven (Kamer van Koophandel), politie, Openbaar Ministerie en gemeenten. Drie belangrijke aandachtspunten zijn het uitbreiden van het keurmerk Veilig Ondernemen voor winkelgebieden, het cashless cityproject (100% pingebied) en het inzetten van winkelstraatmanagers.

In Roermond spitst het winkelstraatmanagement zich toe op de binnenstad en de wijk Donderberg. winkelstraatmanagers zijn preventief actief ter voorkoming overvallen en winkeldiefstal.

Eerste publicatiedatum: 21-01-2011 Bijgewerkt: 21-01-2011