Groen!

Quasi-monopolie van SABAM is niet meer van deze tijd

door Bart Caron (Vlaams parlementslid) op 25 januari 2011 in "Cultuur"

In de reportage van Basta werd aangetoond dat Sabam facturen opstelt voor optredens van onbestaande groepen. âDe muzieksector is gebaat met auteursverenigingen die auteursrechten int en verdeelt in alle transparantie,, aldus Vlaams parlementslid Bart Caron (Groen!): âEen toegankelijke online databank en de marktdominantie van SABAM afbouwen, zijn twee belangrijke maatregelen om meer openheid en flexibiliteit voor de artiesten en de gebruikers te creëren.â

Groen! pleit in de eerste plaats voor een toegankelijke online databank waar gebruikers efficiënt kunnen consulteren bij welke beheersvennootschap muzikale auteurs zijn aangesloten. Daarnaast moet de overheid de muzieksector meer ondersteunen om de geest van de Europese regelgeving om te zetten in de praktijk en de marktdominantie van één vereniging af te bouwen.

"SABAM handelt alsof ze alle muzikale auteurs in dit land vertegenwoordigt, maar dat is niet zo. Bovendien illustreert de reportage van Basta dat SABAM zich gedraagt als een auteurspolitie die zich inhalig opstelt. Een aantal muzikanten en kleine concertorganisatoren worden in het debat te weinig gehoord," stelt Caron. "De keukenrobot van Basta staat symbool voor auteurs die vandaag niet zijn aangesloten bij SABAM, maar waarvoor wel rechten worden geïnd. Een muzikant moet alle moeite van de wereld doen wanneer hij of zij voor een benefiet afstand wil doen van auteursrechten. Kleine concertorganisatoren die artiesten uit het buitenland programmeren, ervaren ieder jaar opnieuw dat SABAM rechten probeert te innen van artiesten die voor hen onbekend zijn."

SABAM heeft de afgelopen 15 jaar zeker inspanningen geleverd om minder oubollig en transparanter te functioneren, maar aan de kern van de zaak is niets veranderd. Voor muziek heeft Sabam nog steeds een quasi-monopolie, en dit heeft negatieve effecten voor muzikale auteurs. "Het quasi-monopolie van Sabam is niet meer van deze tijd. Meer openheid en meer flexibiliteit zal er volgens Groen! alleen komen wanneer muzikale auteurs echt kunnen kiezen tussen verschillende beheersvennootschappen", zo besluit Caron.