Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 25 januari   |
|2011                                              |


1. Monumentenvisie
Bij de behandeling van de monumentenvisie in de commissie Zorg, Welzijn en Cultuur in december 2010 is door commissieleden een aantal aanvullende vragen gesteld. In een Memorie van Antwoord dat GS nu aan deze commissie sturen, wordt onder meer ingegaan op de totstandkoming van de notitie en hoeveel geld waarvoor wordt ingezet.

2. N261 Tilburg-Waalwijk
GS hebben besloten om opnieuw opdracht te verlenen aan Ingenieursbureau Oranjewoud voor het uitvoeren van aanvullende werkzaamheden aan de N261 Tilburg-Waalwijk. Oranjewoud is volledig ingevoerd in het project en heeft grote kennis van de provinciale organisatie. Het project maakt onderdeel uit van het BMIT 2011-2015.

3. Gebiedsgerichte samenwerking
De provincie werkt samen met gemeenten, Rijkswaterstaat en andere organisaties volgens een GebiedsGerichte Aanpak (GGA). Op regionaal niveau werken de partners samen om bestaande verkeers- en vervoersproblemen op te lossen. Om de uitvoeringskracht van de GGA's te versterken staat in het Provinciaal Verkeers- en Vervoers Plan (PVVP) dat de partners tenminste één keer in de vier jaar bekijken of de samenwerking nog voldoet. De regio's geven aan zich te herkennen in de evaluatie van februari 2010 en zijn al volop bezig met een verbeterslag. De Statencommissie Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid wordt geïnformeerd over de ontwikkelingen binnen de GGA's en het Platform Verkeer en Vervoer.

4. Nazorg stortplaatsen
GS stellen Provinciale Staten voor om de Verordening nazorgheffing stortplaatsen te wijzigen. Op grond van de Wet milieubeheer is de provincie verantwoordelijk voor het beheren (milieuhygiënisch, financieel en organisatorisch) van een stortplaats nadat die gesloten is (nazorg). Daartoe legt de provincie een nazorgheffing op aan de exploitant van de stortplaats. Omdat het rekenmodel voor de berekening van die heffing is veranderd, moet de verordening worden gewijzigd.

5. Treasury
GS leggen in de Verordening treasury Noord-Brabant vast dat zij Provinciale Staten zullen informeren over het toepassen van de hardheidsclausule. Die clausule geeft de mogelijkheid om in uitzonderlijke omstandigheden af te wijken van de voorschriften in de verordening. GS hebben de Memorie van Antwoord, Nota van Wijziging en Herzien ontwerpbesluit van de verordening naar de Staten gestuurd.


Leegstand kantoren
De structurele leegstand van kantoren is nadrukkelijk onderwerp van de regionaal-economische agenda. Om te komen tot een goed vestigingsklimaat zal de provincie het komende jaar de kantorenmarkt nader analyseren. Dat antwoorden GS op Statenvragen van GroenLinks.

6. Schoon Water
Maatregelen nemen om vanaf dit jaar in Brabant ook het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de landbouw buiten de grondwaterbeschermingsgebieden te verminderen. Dat is een van de vervolgacties op het project Schoon Water voor Brabant (looptijd 2005-2009), gericht op beperking van het gebruik van bestrijdingsmiddelen in kwetsbare grondwaterbeschermingsgebieden. GS geven in een notitie aan de Statencommissie Ruimte en Milieu aan wat zij gedaan hebben met de aanbevelingen uit de evaluatie van dit project.

7. Oostelijke Langstraat
GS verlenen Witteveen +Bos een aansluitende opdracht voor werkzaamheden rond de gebiedsversterking Oostelijke Langstraat. Daarmee is een bedrag van E 62.079 gemoeid (in afwijking van het aanbestedingsbeleid, maar vallend binnen de geldende afwijkingsregels die hierin zijn opgenomen).

8. Sociaal economisch advies in 2011
De provincie vraagt dit jaar aan de Sociaal Economische Raad (SER) Brabant advies over onder andere de regionale uitvoeringsdiensten, economie en natuur in Brabant en over de economische waarde van sociale kwaliteit in ruime zin. Daarnaast wordt ruimte ingebouwd om ook nieuwe onderwerpen in te brengen aan de hand van het nieuwe bestuursakkoord. De SER is de vaste adviseur voor het sociaal-economisch beleid van de provincie.

9. Bedrijventerreinen opknappen
Brabantse gemeenten kunnen ondersteuning krijgen bij het opknappen van bedrijventerreinen. Voor deze regeling - gefinancierd door het Rijk en uitgevoerd en beheerd door de Brabantse Herstructureringsmaatschappij - is in 2011 in totaal E 5.229.000 beschikbaar. De provincie stimuleert met deze regeling de herstructurering op publieke (gemeente)grond en regionale samenwerking op lange termijn.


Reserve obl van 18 januari 2011

10. Samenwerking in het Hoger Onderwijs
Om het onderwijs, als pijler onder de Brabantse kenniseconomie, te versterken nodigen Gedeputeerde Staten het hoger onderwijs uit om breder samen te werken met onder meer het middelbaar beroepsonderwijs, het bedrijfsleven en gemeenten. Zij waarderen de huidige samenwerking tussen de hoger onderwijsinstellingen in Brabant. Provinciale investeringen in onderwijs zijn echter niet aan de orde, omdat onderwijs geen kerntaak van de provincie is. Dit is de reactie van Gedeputeerde Staten op het Hoger Onderwijsdocument 'Samen excelleren voor de toekomst van Brabant'.

11. Agro en Food in West Brabant
Het Agro en Foodcluster Nieuw Prinsenland maakt onderdeel uit van de ontwikkelingen van de 'biobased economy' in West Brabant. Zijn innovaties versterken deze belangrijke regionale ontwikkeling. Dit antwoordden GS per brief aan het college van gemeente Steenbergen.


---- --