D66

dinsdag 25 januari 2011

Reactie Alexander Pechtold en Ingrid van Engelshoven op overlijden Jan Vis

Op maandagavond 24 januari is op 77-jarige leeftijd Jan Vis overleden. Met hem verliest D66 een prominent lid van het eerste uur. Na een carrière in de journalistiek, werd Vis in 1980 hoogleraar Staatsrecht in Groningen. Dat jaar ging hij ook de politiek in toen hij voor D66 lid werd van de Eerste Kamer. Hij was een van de informateurs van Paars-I in 1994. Van 1995 tot 2003 was hij lid van de Raad van State.

Betrouwbare steunpilaar, aimabel mens

Alexander Pechtold: "Voor mij was Jan een belangrijk klankbord en een betrouwbare steunpilaar. In de vele gesprekken die ik tot op het laatste moment met hem had, waren zijn adviezen scherp en doorwrocht. En altijd met een relativerende kwinkslag. Met Jan verliezen we een aimabel mens."

Scherpe, jeugdige geest

Volgens Pechtold verliest Nederland met Vis een staatsrechtelijk geweten. "Jan roerde zich veelvuldig in het maatschappelijk debat. Hij viel op door zijn verstand van zaken en scherpe, jeugdige geest. Jan ging altijd met zijn tijd mee."

Stabiele factor

Ingrid van Engelshoven, partijvoorzitter van D66: "Jan was al zolang ik betrokken ben bij D66 een stabiele factor. Onder alle omstandigheden bereid de partij met raad en daad terzijde te staan. Wij zijn hem veel verschuldigd. Ik wens zijn vrouw en kinderen alle sterkte met het verwerken van dit verlies."