Partij van de Arbeid

Frans Timmermans

Tweede Kamerlid

Buitenland
070-3182736

op 26 januari 2011

Nieuwe militaire missie onverantwoord

Foto Flickr / ChuckHolton

De PvdA verleent geen steun aan een nieuwe militaire missie in Afghanistan. De hoorzitting en technische briefing hebben bevestigd dat het karakter van de missie overwegend wel degelijk militair is. Het blijkt in slechts zeer beperkte mate te gaan om de 'politietrainingsmissie' waar het kabinet over spreekt. De Tweede Kamer gaat vandaag en morgen in debat met het kabinet over het voorstel.

Het lijkt mij inmiddels onweerlegbaar dat de Navo-trainingsmissie een paramilitair karakter heeft. Dat beeld is bevestigd door de Afghaanse minister van Binnenlandse Zaken die zei dat 'de politie schouder aan schouder vecht met het leger tegen de Taliban. We moeten wel, het kan niet anders.'

Het hoofd van de EUPOL-trainingsmissie in de veelbesproken Afghaanse provincie Kunduz bevestigde deze week dat 'iedereen die een uniform draagt door Afghanen over een kam geschoren wordt' en dat de politie in het bijzonder het eerste aanvalsdoel vormt, omdat zij het meest kwetsbaar is. Van zeer veel verschillende kanten is aangegeven dat een onderscheid tussen politie en militair in Afghanistan in de praktijk niet te maken valt.

Veel niet-gouvernementele organisaties hebben tijdens de hoorzitting te kennen gegeven dat een lange termijn politieke strategie wél een bijdrage zou kunnen leveren aan het beschermen van burgers en het veiligstellen van een menswaardig bestaan voor de Afghaanse inwoners. De Afghanen en betrokken buurlanden zouden daarbij de hoofdrol moeten vervullen. Deze politieke strategie ontbreekt nu echter. Tegen deze achtergrond ervaart de PvdA de politietrainingsmissie die nu voorligt, in de 'artikel 110'-brief van het kabinet, als onverantwoord.

De PvdA is van mening dat betrokken blijven bij de ontwikkeling van Afghanistan inspanningen vereist om de kansen op ontwikkeling van het land, op bestrijding van de terreur en de corruptie te vergroten. Dat vraagt om langdurige betrokkenheid en geen kortstondig geweld.
* internationaal

* Afghanistan

Lees ook


* Geen steun voor nieuwe militaire missie
* PvdA kan missie onmogelijk steunen