Gemeente Voerendaal


\ 28/1/2011 - Herinnering controle hondenbelasting Op grond van de verordening hondenbelasting wordt belasting geheven voor het houden van één of meerdere honden binnen de gemeente. Als u één of meerdere honden binnen de gemeente houdt dan bent u verplicht daarvan aangifte te doen bij de GBRD. Aangifte moet ook plaatsvinden als u gedurende het jaar één of meerdere honden aanschaft. Let op: dit geldt ook voor situaties waarin u de hond(en) voor een korte periode houdt. Bij een gezin wordt één van de gezinsleden als belastingplichtige aangewezen. Deze belastingplichtige is dan automatisch de houder van de hond(en).

De opbrengst van de hondenbelasting vloeit naar de algemene middelen van de gemeente. Dit betekent dat de gemeente vrij is om de opbrengst te besteden aan zaken die zij belangrijk vindt. Vanuit de algemene middelen worden onder andere verschillende projecten bekostigd die te maken hebben met het welzijn van honden. Daarnaast worden de kosten gemoeid met de bestrijding van hondenoverlast ook uit deze middelen betaald.

Naast de reguliere hondencontroles vindt er momenteel gemeentebreed een extra huis-aan-huis-controle op hondenbelasting plaats. Deze hondencontrole wordt uitgevoerd onder verantwoordelijkheid van de GBRD door de buitengewoon opsporingsambtenaren (BOAS) en handhavers van de gemeente Brunssum, Heerlen en Landgraaf. Het is mogelijk dat een BOA of handhaver van de gemeente Brunssum, Heerlen of Landgraaf bij u aan de deur staat in verband met deze hondencontrole.

Blijkt bij deze controle dat u één of meerdere honden niet heeft aangemeld wordt naast de aanslag hondenbelasting tevens een boete opgelegd voor het niet aanmelden van uw hond(en). Als u uw hond(en) nog niet heeft aangemeld dan adviseren wij u dit alsnog te doen.

Zodra het aantal honden dat u houdt gedurende het jaar afneemt, dan verzoeken wij u dit ook aan de GBRD kenbaar te maken. De door u betaalde hondenbelasting zal dan voor de resterende nog niet aangebroken maanden worden gecorrigeerd.

U kunt via onze digitale balie met uw DigiD-code heel eenvoudig uw hond(en) aan- of afmelden. Ook is het mogelijk om het aangiftebiljet zowel schriftelijk als telefonisch aan te vragen.

Contactgegevens:
GBRD (Gemeenschappelijk Belasting- en RegistratieDienst) t.a.v. afdeling gegevensbeheer. Postbus 31300, 6370 AH Landgraaf.

Heeft u nog vragen?
Voor meer informatie kunt u terecht op website www.gbrd.nl of u kunt de GBRD dagelijks telefonisch bereiken van 9.00 tot 16.00 uur via telefoonnummer 045-5695600.