Gemeente Breda

28Jan

Cees Meewis overhandigt eerste Alfacheque Breda

Mevrouw A.P. Vissers- Hoeve (hulpvrager) en mevrouw G. Janssen- Van Steen (hulpbieder) uit Breda ontvingen vanmiddag uit handen van Cees Meeuwis, wethouder zorg en inkomen, de eerste Alfacheque Breda. Vanaf 1 januari jl. maakt Breda gebruikt van de Alfacheque Breda, waarmee mensen meer keuzevrijheid krijgen bij het regelen van huishoudelijk zorg.

De Alfacheque Breda is bedoeld voor mensen die door ziekte of beperkingen huishoudelijke zorg nodig hebben en hiervoor een indicatie hebben vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Verantwoordelijk wethouder Meeuwis: `Hiermee snijdt het mes aan vele kanten. De cliënt krijgt regie over zijn of haar huishoudelijke verzorging en het tijdstip waarop zij het werk gedaan wil hebben. Verder hoeven mensen geen cash geld in huis te hebben. En de alfahulp die een beperkt aantal uren wil werken kan aan de slag blijven. Bijkomend voordeel is ook dat, met behoud van kwaliteit, de zorg goedkoper wordt.'

Alfacheque Breda is een aparte organisatie die in opdracht van de Gemeente Breda bemiddelt tussen hulpvraag en hulpaanbod. Deze uitvoeringsorganisatie ondersteunt de klant en de alfahulp bij werkgeverstaken, bijvoorbeeld op het gebied van administratieve taken zoals het opstellen van arbeidsovereenkomsten en de gegevensuitwisseling met het Centraal Administratie Kantoor (CAK).

Na aanmelding bij Alfacheque Breda krijgt men een gesprek met degene die zorgt voor de koppeling van de klant en de hulp. De klant en de hulp krijgen beiden uitgebreide voorlichting over hun taken en verantwoordelijkheden. Dat staat allemaal in een map die men krijgt zodra de hulp feitelijk start.
De alfahulp en de klant zetten beiden hun handtekening op de cheques die een keer per 4 weken ingeleverd moeten worden bij Alfacheque Breda. Op basis hiervan worden de alfahulpen door Alfacheque Breda uitbetaald.

Er is veel belangstelling voor deze nieuwe manier van zorg regelen: op 20 januari hadden zich al 230 alfahulpen aangemeld. Op dit moment heeft Alfacheque Breda succesvol bemiddeld voor twaalf klanten die inmiddels zijn gekoppeld aan alfahulpen.

De invoering van de Alfacheque past binnen de afspraken in het coalitieakkoord om meer verantwoordelijkheid bij de burger te leggen en om de groeiende tekorten op de Wet maatschappelijke ontwikkeling (Wmo) op te lossen door efficiëncy en versobering.
28 januari 2011