Gemeente Geldermalsen

Annelies Brand reikt BoekStart koffertje uit

26 januari is gemeente Geldermalsen gestart met nieuw leesbevorderingproject
In de bibliotheek van Geldermalsen vond de uitreiking plaats van het eerste BoekStart-koffertje door wethouder Annelies Brand.(zie foto). Er was een grote opkomst van ouders met hun kinderen in de leeftijd van 0-6maanden. Zij waren hiervoor uitgenodigd door de gemeente.

Annelies Brand reikt BoekStart koffertje uit

In haar toespraak benadrukte wethouder Brand het belang van vroeg leren lezen. Dit kan belemmeringen in de taalontwikkeling voorkomen en zorgdragen voor een succesvolle basisschoolcarrière. Daarbij is het initiatief van de ouders belangrijk. De ouders dienen al in een heel vroeg stadium hun kind te interesseren voor taal. Kinderen kunnen al vanaf heel jonge leeftijd met hun ouders spelenderwijs genieten van boekjes. Samen plaatjes kijken en samen praten of zingen is goed voor het contact met de baby en voor de taalontwikkeling van het kind. Wethouder Brand gaf aan dat 32% van de jonge kinderen nooit wordt voorgelezen. Zij hoopt dat hierin een kentering komt en dat de laaggeletterdheid hierdoor zal afnemen.

BoekStart-pakket

In het BoekStartproject werken Openbare Bibliotheek Rivierenland, de gemeente Geldermalsen en het consultatiebureau samen. Wanneer een baby 3 maanden oud is, ontvangen ouders een brief van de gemeente met een waardebon. Met deze bon kunnen ze een gratis BoekStart-pakket, met onder meer babyboekjes, ophalen bij de bibliotheek. Bij het 7-maandengesprek op het consultatiebureau wordt nogmaals aandacht gegeven aan het plezier en het belang van lezen met baby's. Ook medewerkers van het consultatiebureau kunnen ouders een waardebon uitreiken.

Gratis lid van de bibliotheek

Naast een eenmalig BoekStart-pakket heeft de bibliotheek ouders met baby's veel meer te bieden. Tot de leeftijd van 18 jaar is een lidmaatschap van de bibliotheek gratis. Zo kunnen ouders en kinderen gebruik maken van de hele collectie materialen van Bibliotheek Rivierenland. In de bibliotheek zijn speciaal opgeleide medewerkers die ouders en kinderen ontvangen. Zij geven met plezier tips over voorlezen en over geschikte boekjes.

Achtergrond BoekStart

BoekStart is ontwikkeld door de Stichting Lezen en de Vereniging van Openbare Bibliotheken en maakt deel uit van het beleid 'Kunst van Lezen' van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. 'Kunst van Lezen' moet bijdragen aan een meer geletterde samenleving.

BoekStart is de Nederlandse variant van het succesvolle Engelse project Bookstart. Daar is gebleken dat 'Bookstartkinderen' een voorsprong hebben bij aanvang van het aanvankelijke lees- en taalonderwijs en dat zij deze voorsprong behouden. In Vlaanderen waren zowel ouders als bibliotheken erg enthousiast over het lezen met baby's in de Vlaamse variant Boekbaby's.

---

Openingstijden Klantencontactcentrum

Gemeentehuis Geldermalsen
Post: Postbus 112, 4190 CC Geldermalsen
Bezoek: Kuipershof 2, 4191 KH Geldermalsen
Telefoon: (0345) 586 611
e-mail: info@geldermalsen.nl
Fax: (0345) 573 258