Het Nationaal Archief


Nationaal Archief-foto's op Wikipedia: ex-premier Gulielmus Kok zeer populair
Den Haag, 28 januari 2011
Fotos van het Nationaal Archief/Spaarnestad zijn zeer populair op Wikipedia, s werelds grootste online encyclopedie.

Op 13 september 2010 heeft het Nationaal Archief/Spaarnestad in het kader van Beelden voor de Toekomst een selectie van ruim 1000 fotos van naoorlogse politici uit de collectie Anefo geplaatst op Wikimedia Commons, de 'beeldbank' van Wikipedia. Dankzij deze gift van het Nationaal Archief wordt het mogelijk om honderden Wikipedia-artikelen met beeldmateriaal te illustreren.

In twee maanden tijd is ruim de helft van de Nationaal Archief foto's door de Wikipedia-gemeenschap gekoppeld aan Wikipedia-artikelen. De met Nationaal Archief-foto's geïllustreerde lemma's zijn in deze periode meer dan 400.000 keer bekeken waarbij de meeste pageviews afkomstig zijn van de Nederlandse Wikipedia.
De foto's zijn gekoppeld aan Wikipedia-artikelen in alle talen van de wereld (in totaal 32 talen), waarvan een aantal zeer exotische: het Swahili, het Quechua, Galicisch, Latijn maar ook het minder exotische West-Fries.
Zo wordt Wim Kok in het Latijn 'Gulielmus Kok' genoemd en is deze voormalige premier van ons land in het Quechua beter bekend onder de titel 'Urasuyu uma kamayuq'. Sowieso krijgt Wim Kok de eer uit de Nationaal Archief fotoselectie de meest bekeken Nederlandse politicus te zijn op buitenlandse Wikipedia-pagina's.

Top 10 meest bekeken lemmas*:

1. Youp van t Hek

2. Hans van Mierlo

3. Willem Drees

4. Frits Bolkestein

5. Willem Drees jr.

6. Kabinet-Den Uyl

7. Hans Janmaat

8. Wim Kok

9. Dries van Agt

10. Aad Kosto


*) Het gaat hier om pageviews van de artikelen op de Nederlandse Wikipedia die geïllustreerd zijn met foto's van de Nationaal Archief selectie.

Top 5 van politici die aan de meeste Wikipedia-artikelen gekoppeld zijn:

1. Het portret van Wim Kok is gekoppeld aan 40 verschillende lemma's in 28 talen, waaronder het Japans.

2. Het portret van Willem Drees is gekoppeld aan 14 lemma's in 10 talen, waaronder het Oekraïens.

3. Het portret van Louis Beel is gekoppeld aan 11 lemma's in 7 talen, zoals bijvoorbeeld in een Duits artikel over de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog.

4. Het portret van Piet Dankert is gekoppeld aan 8 lemma's in 7 talen
5. Het portret van Willem Schermerhorn aan 7 lemma's in 5 talen.

Eind februari zal een onderzoek worden afgerond naar de groei van het publieksbereik van een erfgoedinstelling door deelname aan Wikimedia. Het evaluatierapport zal te downloaden zijn op de website van het Nationaal Archief en Beelden voor de Toekomst.

De aan Wikimedia gedoneerde fotos zijn gedigitaliseerd in het kader van het project Beelden voor de Toekomst. Binnen Beelden voor de Toekomst redden vier grote instellingen een belangrijk deel van het audiovisueel erfgoed van Nederland door conservering en digitalisering. Het gedigitaliseerde materiaal komt zo breed mogelijk beschikbaar voor onderwijs en het publiek. Dit project is daarvan één van de vele voorbeelden.

www.nationaalarchief.nl
www.wikipedia.nl
www.beeldenvoordetoekomst.nl


-----------------


Noot voor redacties