Gemeente Tilburg

Daling fietsdiefstal spectaculair

Zeker 1634 slachtoffers minder dan in 2009

De Gemeente Tilburg en de politie hebben de afgelopen anderhalf jaar veel energie gestoken in het terugdringen van het aantal fietsdiefstallen. In 2009 werd er nog 3318 keer aangifte gedaan van fietsdiefstal. In 2010 was dit 1684 keer, een daling van 49%. De bereidheid om aangifte te doen is licht gestegen. Bijna de helft van de gedupeerden doet nu aangifte en dus is de conclusie gerechtvaardigd dat er gewoon veel minder fietsen gestolen worden.
Ook ten opzichte van 2007, het jaar waarna het aantal aangifte gestaag steeg, kan er gesproken worden van een succes. In 2010 zijn 19% minder fietsen gestolen dan in 2007. Het succes is toe te schrijven aan de integrale aanpak binnen Tilburg. Daders zijn actief opgespoord en potentiële slachtoffers zijn geïnformeerd over de maatregelen die men kon nemen. Ook is er gecontroleerd op scholen, de (gratis) bewaakte stallingen, bij evenementen en op markten. Verkoopsites worden nagespeurd op gestolen fietsen en ook de fietsenhandel heeft haar steentje bijgedragen via voorlichting aan haar klanten. Daarnaast is er ook geïnvesteerd in de fietsparkeervoorzieningen (plaatsen van fietsbeugels). De mogelijkheden om een fiets veilig te stallen zijn dan ook verbeterd en uitgebreid.
Feiten en cijfers;

1. Taskforce Tilburg Veilig (samenwerking tussen politie en gemeente) hebben sinds juni 2009 ruim 20.000 fietsen gecontroleerd. Ruim 500 bleken gestolen te zijn of hadden een weggesleten framenummer. 350 fietsen zijn teruggegaan naar de oorspronkelijke eigenaar of naar de verzekering die uitbetaald had.
2. De Algemene Fietsen Afhandel Centrale (AFAC) heeft alle door haar geruimde fietsen gecontroleerd. Er zijn ongeveer 70 fietsen van straat gehaald die gestolen waren of waarvan het framenummer verwijderd was.

3. Sinds juni 2010 worden er, in samenwerking met het Landelijke Centrum Fietsdiefstal, lokfietsen ingezet op plaatsen waar meer dan 40 fietsen per jaar gestolen worden. Begin 2009 waren er nog 40 van deze zogenaamde hot-spots. Nu zijn er nog drie over: Kapelhof, Pieter Vreedeplein en bij het NS-station. Dankzij de inzet van de lokfiets werden er twaalf daders vanaf juli 2010 aangehouden.
4. Op initiatief van een horeca-exploitant aan de Schouwburgring is een placemat ontwikkeld waarmee de klanten geadviseerd is hoe ze fietsdiefstal kunnen tegengaan. De schouwburgpromenade is momenteel geen hot-spot meer. Toekomstplannen;

1. De integrale aanpak wordt voortgezet. Preventieve en repressieve acties en het informeren van de inwoners van Tilburg gaan onverminderd door.
2. Met GPS uitgeruste lokfietsen worden in 2011 ingezet om de gestolen fiets te kunnen volgen naar het adres van de heler. Tegen die helers wordt dan uiteraard opgetreden.
3. De stalling bij het NS-station krijgt speciale aandacht. Dagelijks worden hier 2000 fietsen gestald. In 2010 werd er van 115 fietsen aangifte gedaan die zijn gestald op deze locatie. Dit zijn er 124 minder dan in 2009, maar het aantal is nog veel te hoog.

Dit persbericht beschrijft activiteiten die horen bij de uitvoering van eerder vastgesteld beleid.