Ingezonden persbericht


Afdeling Communicatie TROS/AVRO
Hilversum, 28-01-2011

LET OP: EMBARGO TOT ZATERDAG 29 JANUARI 8.00 UUR.

BEATRIX MAG BLIJVEN
WILLEM-ALEXANDER MOET WERKEN AAN IMAGO

Koningin Beatrix hoeft pas plaats te maken voor Willem-Alexander wanneer ze er zelf aan toe is. Dat blijkt uit onderzoek van EENVANDAAG aan de vooravond van haar 73ste verjaardag. Zeven van de tien deelnemers vinden het prima als Beatrix nog even aanblijft en haar eigen moment kiest. Slechts 13 procent denkt dat ze dit jaar haar aftreden bekend gaat maken.

Het vertrouwen in Beatrix is onverminderd hoog: driekwart (75 procent) heeft vertrouwen in haar als vorstin. Een jaar geleden lag dat op 72 procent. Het vertrouwen in Willem-Alexander ligt een stuk lager: 64 procent. Hiermee heeft hij zich licht hersteld ten opzichten van vorig jaar, toen hij 60 procent vertrouwen scoorde. Maar de kroonprins haalt nog lang niet het niveau van twee jaar geleden, toen hij op 80 procent vertrouwen kon rekenen.

Uit het onderzoek van EENVANDAAG blijkt verder dat Willem-Alexander vooral populair is onder mensen tot 40 jaar. Zij zien hem liever op de troon dan zijn moeder. Dat geldt ook voor lager opgeleiden, mensen die werken in de sport, defensie of politie en de bouw. Beatrix doet het goed bij 55-plussers, hoger opgeleiden en mensen die werken bij de overheid of in het onderwijs.

Maxima nummer 1
Prinses Maxima is al jaren het populairste lid van het Koninklijk Huis. Beatrix staat op de tweede plaats, mr. Pieter van Vollenhoven is derde. Prins Willem-Alexander moet genoegen nemen met de vierde plaats.

Favoriete lid van het Koninklijk Huis

1. Máxima 29%

2. Beatrix 19%

3. Pieter van Vollenhoven 12%

4. Willem-Alexander 7%

Over het onderzoek
Aan het onderzoek deden 26.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats van 21 tm 27 januari. Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 40.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2010. Panelleden krijgen ongeveer een keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 60 tot 70 procent van de panelleden.

De uitslag is ook te vinden op www.eenvandaag.nl.