Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)

schoon gebloemt!"

Expositie Galerie LUMC "O schoon gebloemt!"

Publicatiedatum: 18 januari 2011 | PERSBERICHT
Aandachtsgebieden: Patiënt en zorg

Kim Boske (1978), Merijn Bolink (1967), Niels Broszat (1980), Gijs Frieling (1966), Bram de Jong (1985), Holger Niehaus (1975), Linda Nieuwstad (1974), Erik Mattijssen (1957) , Diana Scherer (1971), Margriet Smulders (1955)

3 februari t/m 17 april 2011

De tentoonstelling O schoon gebloemt! in Galerie LUMC toont werk van tien hedendaagse kunstenaars. In foto's, tekeningen, schilderijen en installaties brengen de kunstenaars het oude zeventiende-eeuwse bloemstilleven in een hedendaagse context. Aanleiding voor de tentoonstelling is het levensgrote bloemstuk dat Linda Nieuwstad voor de beeldentuin van het LUMC heeft gemaakt en dat onderdeel is van de tentoonstelling. Epco Runia, conservator presentaties van het Mauritshuis en auteur van het boek Bloemen in het Mauritshuis (2007) opent de tentoonstelling op 3 februari om 16.30 uur.

Dagelijks brengen honderden mensen een bezoek aan het LUMC. Met in de hand vaak een bloemetje. Bloemen bieden troost. Ze brengen liefde en kleur in het leven van alledag. De galerie van het LUMC brengt een ode aan al deze troostboeketten met een tentoonstelling die geheel gewijd is aan bloemen. Linda Nieuwstad ontwierp speciaal voor het LUMC een levensgroot bloemstuk van onder meer vilt, wol, plastic en schuimrubber. Ze liet zich hiervoor inspireren door de achttiende-eeuwse schilder van bloemstillevens, Jan van Huysum (1682-1749). Net als Van Huysum heeft Nieuwstad bloemen uit verschillende bloeiperiodes in het bloemstuk samengebracht. Het reuzenformaat van het boeket nodigt de toeschouwer uit het bloemstuk te betreden om zich door tulpen, stokrozen en vergeet-mij-nietjes te laten omarmen.

In de galerie tonen hedendaagse kunstenaars variaties op het traditionele bloemstilleven. Merijn Bolink ontleedt een amaryllis en laat de meeldraden en stampers in lichtbakken een dans opvoeren. Met zijn extreem gearrangeerde bloemstillevens streeft Holger Niehaus naar het bereiken van een bovennatuurlijk perfectie. Kim Boske fotografeert haar bloemstillevens steeds op andere momenten van de dag om met een boeket het verstrijken van de tijd in beeld te brengen. Voor Bram de Jong staat het boeket symbool voor de in cultuur gebrachte wilde natuur. In zijn etsen concentreert hij zich puur op de contouren en lijnen van zeventiende-eeuwse bloemstillevens. Margriet Smulders brengt een wilde orgie, een kleurexplosie van bloemen in beeld. Lust en verleiding is het thema van haar foto's. Ook de bloem-, fruit-, en plantstillevens van Erik Mattijssen zijn uit op verleiden. Ze harmoniëren met het interieur, met het bloemetjesbehang en het tafelkleed, kleurrijk in een herkenbare, uitbundige stijl. Niels Broszat schildert zijn klassieke bloemstukken niet op linnen maar op hout, piepschuim of aluminium en brengt heden en verleden in weelderige bloemportretten samen. Gijs Frieling schildert een geïdealiseerde wereld van bloemen en planten die hij ziet als metaforen voor de goddelijke schepping. Diana Scherer kweekte planten in uiteenlopende potten. Ze fotografeerde de planten zonder pot waardoor de fraai gevormde aarde onderdeel van het plant-stilleven is geworden.

De tentoonstelling O schoon gebloemt! brengt vele variaties van het bloemstilleven in beeld. Het toont de actuele betekenis van het genre dat nog steeds bevraagd wordt en kunstenaars voor nieuwe uitdagingen stelt.