Gemeente Stadskanaal

MBO-leerlingen van het Noorderpoort uit Stadskanaal houden op donderdag 3 februari een jeugdgemeenteraadsvergadering bij de gemeente. Ze gaan tussen 16.30 en 18.30 uur debatteren en stemmen over een uitvoerbaar project over Jeugd en Alcohol. De jeugdraadsvergadering wordt voorgezeten door burgemeester Baukje Galama van Stadskanaal.

De vergadering is de afsluiting van de zogeheten Wegwijsdag, die de 65 leerlingen meemaken op initiatief van het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP). Zij gaan zich een dag lang op het gemeentehuis bezig houden met lokale politiek. Zij doen dit door concrete plannen te bedenken in het kader van Jeugd en Alcohol. De gemeente heeft hiervoor een bedrag van 1250 euro vrijgemaakt.

De jongeren vormen zelf allerlei werkgroepen. Eén daarvan, de zogeheten `Persgroep', houdt zich specifiek met (pers)publiciteit en PR bezig. Deze leerlingen verzorgen die dag de persberichtgeving en plaatsen informatie op de gemeentelijke website. Ook zullen hedendaagse media als YouTube en Twitter worden ingezet.

Het doel van het project `Wegwijs op het gemeentehuis' is jongeren meer te betrekken bij politieke besluitvorming door ze zelf met politiek aan de slag te laten gaan. Tijdens de werkdag op het gemeentehuis kunnen de leerlingen gesprekken voeren met bestuurders, ambtenaren en vertegenwoordigers van verschillende instellingen op het gebied van jeugdbeleid.

Het Instituut voor Publiek en Politiek is een landelijke, niet-partijgebonden organisatie die zich ten doel stelt politieke en maatschappelijke participatie te bevorderen. Naast veel andere projecten wordt voor jongeren `Wegwijs op het Gemeentehuis' georganiseerd. Het IPP is ook bekend van de Scholierenverkiezingen en de StemWijzer.

Tijdens de Wegwijsdag bent u van harte welkom. Het programma in het kort:

09.30 uur Opening door wethouder Johan Hamster

10-11 uur Werkgroepen aan de slag in diverse ruimtes

11.15-12.15 Gesprekken met deskundigen in diverse ruimtes

12.30-13.15 uur Lunch

13.15-16.30 uur Vervolg groepswerk en voorbereiding jeugdraadsvergadering

16.30-18.30 uur Jeugdraadsvergadering o.l.v. burgemeester Baukje Galama
* 2 februari 2011