Staaroperaties dragen bij aan vermindering armoede

03/02/2011 10:06

Dark & Light Blind Care

Het uitvoeren van staaroperaties draagt bij aan vermindering van armoede in ontwikkelingslanden. Dat blijkt uit een omvangrijke studie van het International Centre of Eye Health (ICEH) uit Londen. De activiteiten van het ICEH worden financieel ondersteund door Stichting Dark & Light.

Onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd in de landen Kenia, Bangladesh en Filippijnen. Gedurende drie jaar is de leefsituatie van 703 mensen onderzocht, zowel voor als na de staaroperatie. Daarnaast was er een controlegroep van 681 personen.

Het aantal economisch actieve personen nam toe met maar liefst 50% na de oogoperatie. In de drie onderzochte landen steeg het inkomen per hoofd met $ 7 per maand. Uitgaande van een gemiddelde gezinsgrootte van 5 personen betekent dat $ 35 extra inkomen per maand. Het gemiddelde gezinsinkomen in Bangladesh bedraagt $ 126 per maand.

Geen verrassing

"De resultaten van het onderzoek komen niet als een verrassing.", aldus Ton ten Hove, directeur van Stichting Dark & Light. "Uit oogpunt van transparantie en verantwoording is het echter goed dat nu cijfermatig is aangetoond dat staaroperaties écht armoede terugdringen. Mensen met staar zijn meestal economisch inactief en tot 'last' voor de familie. Met een relatief eenvoudige operatie kun je deze vicieuze cirkel van armoede doorbreken."

Stichting Dark & Light draagt bij aan ruim 8.000 staaroperaties per jaar in Afrika en Azië. Indirect ligt dat aantal hoger, omdat er ook projecten zijn die zich richten op opsporing en doorverwijzing naar oogziekenhuizen buiten het project.

Context

De economische schade van blindheid wordt geschat op 25 miljard dollar per jaar wereldwijd. Van alle blinden woont 90% in ontwikkelingslanden. Staar is verantwoordelijk voor 65% van alle gevallen van blindheid in ontwikkelingslanden. Staar heeft een negatieve invloed op de kwaliteit van leven. In de meeste gevallen echter, kan staar worden verholpen met een relatief eenvoudige en goedkope operatie. Staaroperaties vormen daarom een duurzame bijdrage aan het terugdringen van armoede.





http://www.darkandlight.org