Politie Utrecht

Persbericht Eemland noord, 09.50 uur

Utrecht, 03-02-2011

Serie woninginbraken

BAARN De politie constateert dat de gemeente Baarn sinds 28 januari te maken heeft met een toename in het aantal woninginbraken.

Op vrijdag 28 januari werd tussen 18.00 uur en 22.50 uur een vrijstaande woning opengebroken op de Nassaulaan. Bewoners ontdekten bij thuiskomst dat er een raam was opengebroken en de woning was doorzocht. Meerdere spullen waaronder kleding en sieraden werden gestolen.

Het bleef niet beperkt tot deze woninginbraak want in de avonduren op 1 en 2 februari vonden opnieuw woninginbraken plaats. Dit keer in woningen op de Schoolstraat, de D aulnis de Bourouillaan, de Eemweg, de Bilderdijklaan en de Ferdinand Huycklaan. In een aantal gevallen werd er zelfs naar de 1e etage geklommen om de woning binnen te komen. Bij alle inbraken werden ramen geforceerd en de woningen doorzocht. De buit betrof in de meeste gevallen geld, sieraden of een laptop.

De politie heeft in alle genoemde straten buurtonderzoeken uitgevoerd en de specialisten van de Forensische Opsporing ingezet.

De politie adviseert de inwoners van Baarn alert te zijn en maatregelen te nemen om een woninginbraak te voorkomen.

Tips

Hierna volgen een aantal tips voor u om inbraak te voorkomen:


* Als u op vakantie gaat, zorg ervoor dat uw woning een bewoonde indruk maakt; zorg dat de post uit de brievenbus gehaald wordt en laat het licht aan en uit doen door gebruik te maken van een tijdschakelaar;

* Als buurtbewoners kunt u voor elkaar een oogje in het zeil houden bij afwezigheid.Vertel uw buren wanneer u weggaat en terugkomt. Laat ze eventueel hun (tweede) auto parkeren op uw oprit;
* Berg ladder, tuinmeubilair en klikos altijd op en laat geen (tuin)gereedschap rondom uw woning liggen;

* Zet geen waardevolle spullen in het zicht. Tegenwoordig werken woninginbrekers veel meer buitgericht. LCD - en plasmaschermen zijn gewilde objecten, evenals laptops die voor het grijpen liggen;

Aangifte doen

Wij vragen u om altijd aangifte te doen bij woninginbraak. Het voor uzelf registreren van uw spullen (kenmerken, bepaalde typenummers, afbeeldingen) voorkomt geen inbraken, maar helpt de politie bij de aanpak van heling (het kopen/verkopen van gestolen spullen).

Bij verdachte situatie 112 bellen

Als u getuige bent van een verdachte situatie of een woninginbraak, neem dan direct via het alarmnummer 112 contact op met de politie. Snel optreden van de politie kan een (woning)inbraak voorkomen of kan ertoe leiden dat de dader op heterdaad wordt gepakt. Let op het signalement van de verdachte personen en op kenmerken van eventuele vervoersmiddelen, zoals merk, type, kleur en het kenteken. Uw informatie kan cruciaal zijn voor de opsporing en aanhouding van de verdachte(n). Niet spoedeisende informatie kunt u doorgeven via het algemene nummer 0900-8844 of Meld Misdaad anoniem 0800-7000.