Gemeente Maastricht

Bouw sportcomplex Geusseltbad/Geusselt Noord begonnen

3 februari 2011

Door het storten van een pilaar beton en het onthullen van een gedenktegel hebben wethouder van Grootheest en de gedeputeerden Driessen en Kersten vanmiddag het officiële startsein gegeven voor de bouw van het nieuwe Geusseltbad. In één gebouw wordt het meest duurzame zwembad van Nederland gerealiseerd en een kleedclubgebouw voor de buitensport. Medio 2012 wordt het gebouw in gebruik genomen.

Combinatiegebouw zwembad/buitensport

Samen met de gebruikers, omwonenden en bouwers is stilgestaan bij het begin van de bouw. In totaal investeren gemeente Maastricht, Provincie Limburg en de stichting Elisabeth Strouven ongeveer 25 miljoen euro in het nieuwe combinatiegebouw. De Provincie Limburg investeert 3,25 miljoen voor het duurzame karakter van het zwembad en de ligging in het Geusseltpark aansluitend op de landgoederenzone. De Elisabeth Strouven stichting draagt anderhalf miljoen euro bij aan het zorgbad. Het zwembad richt zich op verschillende doelgroepen zoals verenigingen, sporters, families, recreanten, leszwemmers en zwemmers met een medische indicatie. Vanaf 2012 vervangt het nieuwe Geusseltbad de drie bestaande zwembaden Heer, Vijverdal en Dousberg in Maastricht.

Ontmoetingsplek

Wethouder Gerdo van Grootheest benadrukt dat de realisatie van het gebouw slechts het begin is: "We werken hier niet alleen aan een zwembad of aan een kleedclubgebouw, maar aan een gastvrije ontmoetingsplek voor sporters en zwemmers. De komende tijd gaan we daarom samen met de verenigingen kijken hoe we het hart van dit nieuwe gebouw kunnen laten kloppen. Juist in de combinatie van verschillende sporten ontstaan nieuwe kansen."

Kleedclubgebouw Geusselt Noord

Het nieuwe combinatiegebouw wordt thuishaven voor de voetbalverenigingen RKASV en RKVV Willem I en hockeyvereniging MHC. Het kan eveneens gebruikt worden door de andere gebruikers van het sportpark Geusselt Noord. De voorzieningen zoals kleedkamers worden door alle gebruikers gezamenlijk gedeeld. Daarnaast komen in het gebouw twee sportkantines. De studie van het combinatiegebouw is met inbreng van de verenigingen ontwikkeld. Het ontwerp is ook besproken met vertegenwoordigers van het voorgezet onderwijs en buitenschoolse opvang.

Meest duurzame zwembad van Nederland

De opdracht van de gemeenteraad om het meest duurzame bad van Nederland te ontwikkelen is met succes opgepakt en ingevuld. Met behulp van deskundige adviseurs is een CO2-neutraal duurzaamheidsconcept opgesteld dat uitgaat van de principes van cradle-to-cradle. Met recht kan daarom worden gezegd dat Maastricht het duurzaamste zwembad van Nederland bouwt. Het ontwerp leidt tot een maximale reductie van energiegebruik. Voor het resterende gebruik worden technieken ingezet, zoals warmtepompen en wordt alleen nog duurzaam opgewekte energie (uit zon en wind) ingekocht. De gemaakte keuzes leiden tot een 100 procent CO2 neutraal zwembad. Dit is een unicum voor Nederland.