Gemeente Meppel


Start herstel landschap stadsrandzone: Doet u mee?


03-02-2011 -

De gemeenten Staphorst en Meppel willen het fraaie landschap van de stadsrandzone Meppel-Reestdal in oude luister herstellen. Het project Herstel landschap en cultuurhistorie stadsrandzone Meppel-Reestdal maakt het voor deelnemers mogelijk om diverse maatregelen op het erf en in het landschap uit te voeren. Bewoners, agrariërs en grondeigenaren in de stadsrandzone kunnen zich tot medio maart opgeven voor deelname aan dit project.

Het project biedt mogelijkheden voor agrariërs en bewoners om bijvoorbeeld erven meer streekeigen te maken, landschapselementen te herstellen en poelen, bomen en andere elementen aan te leggen. De deelnemers aan het project bepalen zelf welke landschappelijke maatregelen worden genomen op het erf of terrein. Natuurlijk moeten de maatregelen wel passen binnen het landschapsbeeld en de plannen voor de stadsrandzone. Landschapsbeheer Drenthe en Landschap Overijssel gaan met de deelnemers een werkplan opstellen.

De gemeenten Staphorst en Meppel gaan zelf binnen het project ook enkele maatregelen uitvoeren, zoals het herstel van de cultuurhistorische verbinding Reeststouwe-Eesinge en een oude markegrens.

De landschapsmaatregelen kunnen grotendeels worden gefinancierd vanuit het project. Dit kan dankzij de bijdrage van het TenneT-compensatiefonds en de gemeenten Staphorst en Meppel. Van de deelnemers wordt een kleine eigen bijdrage gevraagd, die ook in de vorm van zelfwerkzaamheid mag worden ingevuld.

Werkgroep
Er wordt een werkgroep opgericht met agrariërs en bewoners uit het gebied. Deze werkgroep toetst het draagvlak in het gebied en brengt zelf ideeën of wensen vanuit de streek naar voren.

Woont u in de stadsrandzone Meppel-Reestdal en wilt u meedoen? Geeft u zich dan voor medio maart op bij Sibert Hoeksma van Landschapsbeheer Drenthe (ook als u in Overijssel woont) via telefoonnummer (0592) 316 616. Ook als u in de werkgroep wilt deelnemen, kunt u zich hier opgeven. Er is maar beperkte deelname mogelijk, dus geef u snel op!