Politie Groningen

Donderdag 3 februari 2011

Provincie Groningen, 03-02-2011

Kwekerijen ontmanteld tijdens hennepactie

PROVINCIE GRONINGEN De politie heeft woensdag in de gehele provincie Groningen een zogenaamde hennepdag gehouden. De actie vond plaats op grond van anonieme tips en klachten uit de buurt. De politie nam in meerdere panden een kijkje, omdat het vermoeden bestond dat op deze locaties hennep werd geteeld.

Vlagtwedde

In een woning aan de Wilmerskamp in Vlagtwedde werd een kwekerij ontmanteld. Er werd in een slaapkamer 2599 dode hennepplanten aangetroffen. De eigenaar van de woning zal op een later tijdstip worden gehoord. De woningcorporatie zal ook in kennis worden gesteld.

Musselkanaal

In een woning aan de Jan Kortstraat in Musselkanaal werd een in aanbouw zijnde hennepkwekerij aangetroffen. Er werd geconstateerd dat er met de energiemeter was geknoeid.

Groningen

In een loods aan het Hoendiep in Groningen troffen agenten in een loods vijf kwekerijen aan. Twee daarvan waren in werking. Er werden 500 hennepplanten aangetroffen. De eigenaar van de loods werd aangehouden en ingesloten in het cellencomplex aan de Hooghoudtstraat.

Stadskanaal

In een voormalig koelcel in een schuur aan de Oosterstraat in Stadskanaal werd een kleine hennepkwekerij aangetroffen. Hier werden 22 planten gevonden. De 39-jarige eigenaar uit Musselkanaal zal door de politie worden gehoord.

De politie heeft alle hennepkwekerijen ontmanteld en alle hennepplanten en apparatuur voor vernietiging laten afvoeren. De politie stelt een onderzoek in en zal proces-verbaal opmaken.

Buschauffeur voorkomt overval

VEENDAM Een 55-jarige buschauffeur heeft woensdagavond kunnen voorkomen dat hij werd overvallen. De bestuurder van een lijnbus stopte bij een halte op de Brink in Veendam. Toen hij de deur open deed, probeerden twee jongemannen de man te beroven met een scherp voorwerp. De buschauffeur kon de deur sluiten, waarna de twee verdachten hun poging moesten staken. Een van de verdachten kwam met zijn arm klem te zitten tussen de deur. Hij kon zich echter losrukken. Het duo vluchtte rennend in de richting van het Beneden Westerdiep. Volgens getuigen zou het gaan om blanke jongemannen/tieners van ca. 1.75 m lang. Een van de verdachten droeg een groene jas met capuchon had blond haar met vermoedelijk veel gel. Getuigen worden verzocht contact op te nemen met de politie in Veendam via 0900-8844 (lokaal tarief).

Man aangehouden voor brandstichting

HEILIGERLEE De politie heeft woensdagnacht een 37-jarige man uit Heiligerlee aangehouden voor brandstichting. De man meldde zich uit eigen beweging op het politiebureau, waarna hij werd ingerekend. De 37-jarige wordt ervan verdacht dat hij woensdagavond in zijn woning aan de Vendelstraat in Heiligerlee brand heeft gesticht. Politieagenten en brandweerlieden reageerden op een brandmelding in de betreffende woning. Zij constateerden dat de achterdeur van het pand eruit lag. Ook zagen zij dat in de keuken sprake was van sterke rookontwikkeling. Politieagenten trapten vervolgens de voordeur in om te checken of er nog personen in het pand aanwezig waren. Zij moesten vanwege de rook hun zoektocht staken. Later constateerde de brandweer dat er niemand in de woning was. Tijdens het blussen van de brand ontstond een lichte explosie. Hierbij werd een brandweerman naar achteren gedrukt. Hij kwam ten val, maar raakte de brandweerman niet gewond. De politie onderzoekt de toedracht van de brand. De verdachte wordt vandaag gehoord.

Controles bij werkzaamheden op Driebondsweg

GRONINGEN De politie heeft woensdagmiddag bij wegwerkzaamheden op de Driebondsweg in Groningen een snelheidscontrole gehouden. Door de werkzaamheden geldt momenteel een snelheidslimiet van 30 km/uur. Tijdens de controle werd geconstateerd dat drie automobilisten te hard reden. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 73 km/uur. Tegen alle drie bestuurders wordt proces-verbaal opgemaakt. De politie controleert op deze locatie, omdat de weg versmald is en dat tevens fietsers op de rijbaan rijden. Hierdoor kunnen hardrijders een gevaar voor de fietsers en wegwerkers zijn. De politie gaat vaker op de Driebondsweg controleren.

Fietser weigert medewerking
GRONINGEN De politie heeft woensdagmiddag een 54-jarige fietser uit Groningen aangehouden. Surveillerende agenten zagen dat de Groninger op de Turfsingel door het rode licht reed. Toen de agenten de man wilden bekeuren weigerde de Stadjer om zijn naam op te geven. Hij werd aangehouden en moest mee naar het politiebureau. Na controle van de juiste identiteitsgegevens kon hij met twee bekeuringen op zak weer gaan.

Bromfietser zonder rijbewijs

ZUIDHORN - De politie heeft woensdagmorgen een 18-jarige bromfietser uit Enumatil op de bon geslingerd. Agenten zagen de knaap zonder licht rijden op het Hoendiep nabij de Poffert in gemeente Zuidhorn. Toen de knaap de agenten zag ging hij er als een haas vandoor. Tijdens de achtervolging kwam hij ten val in de berm. Hij raakte niet gewond. Bij controle bleek dat hij geen geldig rijbewijs had, zijn kinband niet vast zat en er een onleesbaar kentekenplaat op de brommer zat. De bromfietser kreeg drie bekeuringen uitgereikt.

Fietsster gewond na verkeersongeval

HAREN Een 16-jarige fietsster uit Onnen is woensdagochtend op de kruising van de Oosterweg met de Kromme Elleboog in Haren gewond geraakt bij een verkeersongeval. Zij verleende geen voorrang aan een 61-jarige automobilist uit Wolvega. Omdat de automobilist tijdig kon remmen werd de fietsster licht geraakt. Toch raakte de 16-jarige door de aanrijding gewond. Zij werd met pijn in haar rug naar het ziekenhuis gebracht.

Politie pakt duo met harddrugs op

GRONINGEN De politie heeft woensdagavond twee Duitsers ( 31 en 35 jaar) aangehouden voor drugsbezit. Politieagenten zagen op het Sontplein in Groningen beide mannen in een auto zitten. Omdat de agenten vermoedden dat zij drugs gebruikten besloten zij een controle uit te voeren. De dienders troffen in de auto gebruikersvoorwerpen en twee zakjes met ongeveer 4 gram verdovende middelen aan. Beide Duitsers werden aangehouden en moesten mee naar het politiebureau. De harddrugs werden in beslag genomen. Het duo mocht na verhoor weer gaan. De politie maakt proces-verbaal op.

Duo steelt verkeersborden

GRONINGEN De politie heeft woensdagnacht twee mannen (18 en 19 jaar) uit Groningen en Donkerbroek op de bon geslingerd voor baldadigheid. Agenten zagen beide knapen op de

J.C. Kapteynlaan lopen met twee verkeersborden. Het tweetal verklaarde dat ze de borden onderweg hadden gevonden. Bij onderzoek in de omgeving bleken de verkeersborden afkomstig bij straat werkzaamheden in de omgeving. Nadat de vinders de borden weer hadden teruggebracht konden zij met een bekeuring op zak verder lopen.

Stadjer loopt tegen de lamp

GRONINGEN De politie heeft donderdagmorgen in de Poelestraat een 24-jarige man uit Groningen aangehouden voor vernieling. Surveillerende politieagenten zagen hoe de Stadjer letterlijk uit de lucht kwam vallen. Zij zagen dat de man van een hoogte van ongeveer drie meter hoogte naar beneden viel. Getuigen hadden gezien hoe de man een lantaarnpaal was ingeklommen. Toen hij boven was brak de buitenlamp af. Hij bleef ongedeerd. De 24-jarige Stadjer werd aangehouden en moest mee naar het politiebureau. Na verhoor kon hij weer gaan. De politie maakt proces-verbaal op.

Aanrijding tussen personenauto en bus

GRONINGEN De politie heeft woensdagavond geassisteerd bij de afhandeling van een aanrijding op het Hereplein in Groningen. Een 60-jarige automobilist uit Groningen reed van de Hereweg richting de Ubbo Emmiussingel en gaf de lijnbus geen voorrang. De 44-jarige buschauffeur claxonneerde nog om de automobilist te waarschuwing, maar hij kon een aanrijding niet voorkomen. Hoewel niemand gewond raakte hebben ambulancemedewerkers wel enkele betrokkenen onderzocht. De passagiers van de bus moesten overstappen in een andere bus. De politie heeft een registratie gemaakt.

Aanhoudingen na huiselijk geweld

PROVINCIE GRONINGEN De politie heeft zich woensdag op diverse plaatsen in de provincie bezig moeten houden met huiselijk geweld. In een woning in de gemeente Marum werd woensdagavond een 45-jarige man aangehouden. Hij had zijn vrouw vermoedelijk in beschonken toestand geslagen. Dit gebeurde voor de ogen van een kind. De verdachte is in gesloten voor verhoor.

In een woning in de gemeente De Marne werd een 19-jarige vrouw aangehouden. De jonge vrouw had onenigheid gekregen met een familielid. De woordenwisseling liep zo hoog op dat de verdachte een mes pakte. Het bedreigde familielid sloot zich vervolgens op in een badkamer. Agenten hebben de 19-jarige meegenomen naar het politiebureau. Ze is ingesloten voor verhoor.

Opwww.stopthuisgeweld.nlis voor slachtoffers en geĂŻnteresseerden informatie te vinden over huiselijk geweld. Op die website zijn ondermeer telefoonnummers en persoonlijke verhalen van slachtoffers te vinden.

Automobilist onder invloed van alcohol

GRONINGEN De politie heeft woensdagnacht in de Prinsenstraat in Groningen een Rotterdamse automobilist aangehouden voor rijden onder invloed van alcohol. De bestuurder (21 jaar) bleek ruim 1,0 promille alcohol in zijn bloed te hebben. Hij kreeg een rijverbod van enkele uren. De politie maakt proces-verbaal op.

Beschonken automobilist gaat er vandoor

VLEDDERVEEN De politie heeft woensdagnacht in Vledderhuizen bij Stadskanaal een 23-jarige automobilist aangehouden. Toen agenten kenbaar maakten dat ze de 23-jarige man uit Onstwedde wilden controleren, ging hij er met hoge snelheid vandoor. Daarbij haalde de beginnend bestuurder een snelheid van 154 km/u waar 80 km/u is toegestaan. Om aan de agenten te ontkomen passeerde hij een vluchtheuvel aan de verkeerde kant, reed over een fietspad en ging met zijn voertuig via een boerenerf een weiland in. Politieagenten konden hem daar aanhouden. Hij bleek teveel alcohol te hebben gedronken. In zijn bloed zat 0,85 promille, terwijl 0,2 promille het maximum toegestane promillage is bij een beginnend bestuurder. De politie heeft zowel het rijbewijs als de auto van de man in beslag genomen. De bestuurder was in het verleden ook al betrapt op rijden onder invloed van alcohol. De politie maakt proces-verbaal op.

Politie onderzoekt straatroof

GRONINGEN Een 30-jarige inwoner van Groningen is woensdagnacht rond 00.15 uur beroofd op de Lodewijkstraat in zijn woonplaats. Het slachtoffer reed in de richting van een tunneltje toen hij door twee onbekende mannen werd vastgegrepen. Een van de verdachten bedreigde de fietser met een voorwerp dat erg op een vuurwapen leek. Het duo eiste geld. Ze gingen er uiteindelijk vandoor toen ze de mobiele telefoon van het slachtoffer te pakken kregen. De politie onderzoekt de straatroof.

Politie controleert voor veilig verkeer

PROVINCIE GRONINGEN - Voor een veiliger verkeer op de weg controleert Regiopolitie Groningen vrijwel dagelijks op diverse wegen in de provincie Groningen. Maar ook op andere plaatsen en tijdstippen zijn controles mogelijk. De politie controleerde woensdag 2 februari 2011 op diverse plaatsen op snelheid.

Oudeschip, Rijksweg N33:aantal geregistreerde voertuigen: 164, aantal overtredingen: 33, hoogst gemeten snelheid: 121 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.

Groningen, Provincialeweg N355:aantal geregistreerde voertuigen: 3278, aantal overtredingen: 24, hoogst gemeten snelheid: 109 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.