Digna Biotech en CIMA ontvangen financiering van 1,3 miljoen euro voor gentherapie voor acute intermitterende porfyrie als onderdeel van de FP7-EU-subsidie voor de klinische ontwikkeling van weesgeneesmiddelen

03/02/2011 10:28

PR Newswire

MADRID, February 3, 2011 /PRNewswire/ -- Digna Biotech en het Centrum voor Toegepast Medisch Onderzoek (Centro de Investigación Médica Aplicada - CIMA - de la Universidad de Navarra) kondigden vandaag aan dat de Europese Unie (EU) een subsidie van 3,3 miljoen euro aan het AIPGENE-consortium heeft afgerond. Digna Biotech en CIMA zullen als leden van het consortium respectievelijk 0,5 miljoen en 0,8 miljoen euro ontvangen voor de klinische ontwikkeling van een gentherapieproduct voor acute intermitterende porfyrie (AIP).

Het AIPGENE-consortium wordt geleid door CIMA en bestaat naast Digna Biotech uit Clínica Universidad de Navarra, Amsterdam Molecular Therapeutics, Stockholms Läns Landsting, Deutsches Krebsforschungszentrum en Servicio Madrileño de Salud.

Als onderdeel van de AIPGENE-subsidie zullen Digna Biotech en CIMA het eerste fase I/II-onderzoek bij mensen voltooien. Met de steun van alle AIPGENE-partners verwachten Digna Biotech en CIMA dat begin 2012 een klinische proef van start gaat waaraan AIP-patiënten zullen deelnemen.

In een gezamenlijke ontwikkelingsovereenkomst heeft Digna Biotech aan AMT de wereldwijde rechten overgedragen voor de ontwikkeling en commercialisering van deze gentherapie op basis van adeno-geassocieerde virale vectoren voor acute intermitterende porfyrie, en die de status van weesgeneesmiddel heeft verkregen.

Over acute intermitterende porfyrie

Acute intermitterende porfyrie is een zeldzame genetische ziekte waarbij mutaties in het gen voor porfobilinogeen-deaminase leiden tot onvoldoende activiteit van een eiwit dat noodzakelijk is voor heemsynthese. Dit leidt tot een breed scala aan symptomen zoals acute en ernstige maagpijnen en neurologische en psychiatrische aandoeningen. Er is momenteel geen geneesmiddel voor deze aandoening en de ziekte verloopt meestal progressief.

Over CIMA

Het Centrum voor Toegepast Medisch Onderzoek (CIMA) werkt aan klinische toepassingen van puur onderzoek, voert wetenschappelijk werk van hoge kwaliteit uit dat ten dienste staat van de mens, en zoekt daarbij naar oplossingen voor ziekten die groot lijden veroorzaken en waarvoor nog geen behandelingen zijn ontdekt.

Over Digna Biotech en CIMA

Digna Biotech is een biotechnologisch bedrijf dat werkt aan de ontwikkelingsproducten die afkomstig zijn van CIMA. Momenteel worden in het portfolio van Digna nog 3 andere producten klinisch ontwikkeld: P144, een peptide dat TGF-bèta 1 remt, en dat fase II voltooid heeft bij patiënten met scleroderma, alfa-interferon 5 voor de behandeling van hepatitis C-infectie (fase I/II), en cardiotrofine-1 voor leverresectie dat midden 2011 zal beginnen met fase I.

Meer informatie is beschikbaar op http://www.cima.es en http://www.dignabiotech.com.

Digna Biotech

CONTACT: Voor verdere vragen: Pablo Ortiz, CEO, Digna Biotech, Tel:+34-91-185-2510, portiz@dignabiotech.com






-