Rijksvoorlichtingsdienst

Inspecties pakken niet-toegelaten biociden aan

De VROM-Inspectie (VI) controleert de komende maanden samen met de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) en de Waterschappen opnieuw handelaren op de verkoop van niet-toegelaten biociden. Een biocide is een chemisch of biologisch middel dat ingezet wordt om ongewenste organismen zoals muizen, algen, bacteriën en insecten aan te pakken.

Verkeerd gebruik van biociden is schadelijk voor mens en milieu en kan resistentie veroorzaken tegen de werkzame stof in het middel. Dat maakt bestrijding van het ongewenste organisme op termijn steeds moeilijker.

In Nederland mogen alleen biociden worden verhandeld of gebruikt die zijn toegelaten door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb). Een toegelaten biocide krijgt een toelatingsnummer. Dit nummer bestaat uit vier of vijf cijfers en de hoofdletter N ( bijvoorbeeld 12345N) en staat samen met het Wettelijk gebruiksvoorschrift op het etiket. Producenten konden daarnaast tot 15 september 2009 niet-toegelaten biociden die al wel op de Nederlandse markt waren, aanmelden bij het Ctgb voor een toelating. Sindsdien mogen er uitsluitend biociden worden verhandeld die of op die manier zijn aangemeld of al een toelating hadden. De actuele lijst met aangemelde middelen is te vinden op www.ctgb.nl.

In 2010 bleek bij controles door de samenwerkende inspectiediensten bij de groothandel en de detailhandel dat ondanks gerichte voorlichting toch nog niet-toegelaten en niet-aangemelde middelen verhandeld werden. Een tussenrapportage hierover verscheen eind 2010. In vervolgonderzoeken zijn de leveranciers van deze biociden gecontroleerd, waar nodig zijn waarschuwingen gegeven of boetes opgelegd. De eindrapportage verschijnt binnenkort. De betreffende biociden mogen niet meer op de Nederlandse markt worden aangetroffen. Daarop wordt nu door VI, nVWA en Waterschappen opnieuw gecontroleerd.

De aanvraag tot toelating voor de wél aangemelde middelen moest voor de middelen in de hoogste risicoklasse (220 middelen) vóór 15 december 2010 bij het Ctgb zijn ingediend. Voor 37 van die middelen is geen aanvraag binnengekomen. Dit betekent dat ook deze middelen nu niet meer mogen worden verhandeld. De VI zal gericht controleren bij de bedrijven die geen dossier hebben ingediend.

Daarnaast zullen inspecties gericht zijn op andere niet-toegelaten en niet-aangemelde middelen die bij de controleactie in 2010 niet zijn aangetroffen.

Tegen het op de markt brengen van een niet-toegelaten en niet-aangemeld middel wordt handhavend opgetreden. Daarbij wordt zo hoog mogelijk in de handelsketen gezocht naar de overtreder van de wet.

Meer informatie: www.vrominspectie.nl/onderwerpen/milieu/biociden of www.vwa.nl.

Bij twijfel over de status van een product is meer informatie verkrijgbaar via Postbus 51 op www.rijksoverheid.nl/contact/contactformulier of 0800-8051.

Noot voor redacties (