Belgische Federale Overheid

Ahmed Ouneies

Minister Steven Vanackere ontvangt zijn nieuwe Tunesische collega Ahmed Ouneies

Datum: 02 februari 2011

Vicepremier en Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere heeft in een gesprek vandaag met zijn nieuwe Tunesische ambtsgenoot Ahmed Ouneies, de Belgische steun voor het democratische transitieproces in Tunesië bevestigd. Minister Vanackere riep zijn collega op hierbij ten volle rekening te houden met de verzuchtingen van de bevolking - zowel op politiek als op sociaal-economisch vlak. Buitenlandse Zaken gaat na hoe we op concrete wijze en rekening houdende met de Europese context, dit proces kunnen ondersteunen. Steven Vanackere benadrukt dat we daarbij zullen voortbouwen op de bevoorrechte contacten van de Belgische diplomatie met de Tunesische civiele maatschappij.

Ook werd tijdens het onderhoud ingegaan op het belang van het bevorderen van de economische activiteit en dus van de tewerkstelling in Tunesië. Buitenlandse en in het bijzonder Belgische bedrijven kunnen daarbij een rol spelen. De hoop werd uitgedrukt dat de democratische transitie zal leiden tot een verbetering van het zakenklimaat en aldus bedrijven, inclusief Belgische, zal aanmoedigen om te investeren in Tunesië.

Van Tunesische zijde werd het belang onderstreept van de samenwerking met België op het niveau van het hoger onderwijs. Ook het belang van de toeristische sector voor de Tunesische economie spreekt voor zich: Tunesië is de vijfde belangrijkste bestemming voor Belgische toeristen. In dit verband drong Minister Vanackere aan op het spoedig herstel van orde en veiligheid over heel het grondgebied. Hoewel Buitenlandse Zaken niet essentiële reizen naar het binnenland en het zuiden van het land blijft afraden, geldt dit niet langer voor de toeristische kuststreken die opnieuw betrekkelijk veilig worden geacht. Landgenoten moeten ook daar weliswaar nog de gebruikelijke voorzichtigheid in acht nemen.