Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA hoopt dat kamperen aan Brusselse scholen binnenkort tot het verleden behoort

klok 2 februari 2011

De hele inschrijvingscarrousel in het Brussels Nederlandstalig onderwijs kwam gisteren opnieuw op gang. Zoals verwacht zorgde dat meteen voor een stormloop op de populairste scholen. Zo zitten het Koninklijk Atheneum van Etterbeek en het Sint-Jan Berchmanscollege nu al vol.

"We moeten alleszins vermijden dat Vlaamse kinderen het slachtoffer worden van het succes van het Nederlandstalig onderwijs in onze hoofdstad", vindt Vlaams parlementslid Willy Segers (N-VA). "Elk kind waarvan bewezen is dat het Nederlandstalig is, moet een plaats vinden. Zij vormen immers de garantie op een degelijke sociale mix en een kwaliteitsvoller onderwijs. Hiermee versterken we zowel onze huidige als onze toekomstige aanwezigheid in Brussel."

Los van de beschikbare infrastructuur is er ook het pijnpunt van een prangend lerarentekort. "Het is hoog tijd dat de Vlaamse Regering er alles aan doet om leraren in Brussel aan het werk te krijgen. Niet zozeer een hoger loon maar vooral kleinere klassen en een betere ondersteuning kunnen kandidaat-leerkrachten over de streep trekken. Ook het huidige lerarenstatuut, dat gemotiveerde oudere leerkrachten ontmoedigt om verder les te geven, verdient een debat," aldus Segers.

Naar aanleiding van deze problematiek vond deze namiddag een actualiteitsdebat plaats in het Vlaams Parlement. Vlaams Minister voor Onderwijs Pascal Smet (sp.a) zwoor de dure eed dat elk Nederlandstalig kind in haar moedertaal in Brussel school zal kunnen lopen. "Ik ben benieuwd of minister Smet op 1 september deze belofte zal waarmaken. Laten we voor de Nederlandstalige kinderen en hun ouders hopen van wel," besluit het N-VA-parlementslid. Auteur(s): Willy Segers, Vlaams parlementslid Contactinfo:

Katrien Bruyland, Communicatieverantwoordelijke N-VA-fractie Vlaams Parlement E-post: katrien bruyland vlaamsparlement be