Dura Vermeer duurzaamheid en klimaatbestendigheid

Rotterdam - 03 februari 2011

Dura Vermeer actief in levend laboratorium voor duurzaamheid en klimaatbestendigheid

Wethouder Alexandra van Huffelen (duurzaamheid) opent vandaag in het Innovation Dock in RDM Campus te Stadshavens Rotterdam de Innovatiekas van Dura Vermeer, Gemeentewerken Rotterdam, Public Domain Architecten en Hogeschool Rotterdam.

Het bouwconcern, de gemeentelijke dienst, de architect en het hoger onderwijs zijn de eerste partijen die gezamenlijk een Innovatiekas betrekken. Door fysiek met elkaar een ruimte te delen en daarmee actieve samenwerking te bevorderen willen deze partijen `een levend laboratorium' creëren dat innovaties op het gebied van duurzaamheid en klimaatbestendigheid ontwikkelt en realiseert.

Wethouder Van Huffelen verricht samen met vertegenwoordigers van de gezamenlijke Innovatiekas de officiële openingshandeling. Het idee van Dura Vermeer, Gemeentewerken Rotterdam, Public Domain Architecten en Hogeschool Rotterdam om een Innovatiekas te delen, vloeit voort uit de succesvolle samenwerking tussen partijen bij de ontwikkeling en de realisatie van het Drijvend Paviljoen in Rotterdam.

Om de samenwerking handen en voeten te geven, is een aantal projecten benoemd waar partijen de komende tijd vanuit de Innovatiekas aan zullen werken. Dit betreft onder meer de ontwikkeling en realisatie van een Duurzaam Transferium, het Aqua Dock en het gestalte geven aan het Innovation Team Drijvend Bouwen. Deze projecten worden ontwikkeld onder de paraplu van het samenwerkingsverband Clean Tech Delta (in 2009 opgericht door 10 founding fathers uit bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheid), dat de ambitie heeft om uit te groeien tot de wereldhandelszone waar wordt geïnvesteerd in toepassing van schone technologie die het gebruik van natuurlijke hulpbronnen optimaliseren.

Het Duurzaam Transferium betreft het ontwerp en de constructie van een klimaatneutraal transferium aan de Keilestraat in Rotterdam, met onder meer een voorziening voor duurzame mobiliteit (elektrisch vervoer over water en land). Het Aquadock is een innovatieve en experimentele productieomgeving (nieuwe technieken, producten en prototypes) op het gebied van bouwen op water, die gesitueerd wordt in de Dokhaven. In het Innovation Team Drijvend Bouwen werken Dura Vermeer, Gemeentewerken Rotterdam, Public Domain Architecten en Hogeschool Rotterdam samen aan innovatieve, duurzame en klimaatadaptieve projecten. Bij het Aquadock en het Innovation Team Drijvend Bouwen zal nadrukkelijk aansluiting gezocht bij de aanwezige opleidingen en bedrijven van RDM Campus en het actief betrekken van studenten bij `Bouwen op Water' projecten.

De samenwerking van genoemde partijen in de Innovatiekas sluit naadloos aan bij de ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen van Rotterdam, waaronder voorbereiding van de stad op klimaatverandering en verdere versterking van de Rotterdamse economie.

---