Belgische Federale Overheid



Omzetting van Europese richtlijnen - Olivier Chastel: "Wij moeten onze inspanningen aanhouden om de stand van mei 2010 te evenaren"

Datum: 03 februari 2011

In overleg met de Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere, heeft Staatssecretaris van Europese Zaken Olivier Chastel op de Ministerraad een stand van zaken opgemaakt over de omzetting van Europese richtlijnen in het Belgische recht.

Voor het scorebord van mei 2011 zijn momenteel nog 50 richtlijnen om te zetten, waarvan 43 door de federale entiteiten. « Dit aantal is hoog in vergelijking met het vorige scorebord van mei 2010, waarvoor -begin februari- nog slechts 31 richtlijnen door België moesten omgezet worden », onderstreepte Olivier Chastel. Teneinde de Europese norm van 1% te eerbiedigen, moet België nog 36 richtlijnen omzetten.

De Staatssecretaris heeft eveneens aangekondigd dat het EU-Pilot-project sinds begin januari in België operationeel is. Dit informele instrument biedt de mogelijkheid om toepassingsproblemen van het Europese recht zo snel mogelijk op te lossen en om precontentieuze inbreukprocedures te vermijden.

« Ik verzoek alle betrokken autoriteiten om de screening van de nieuwe inbreukprocedures voort te zetten en om de FOD Buitenlandse Zaken op de hoogte te houden van de opvolging die gegeven wordt aan hangende inbreukprocedures », rondde Olivier Chastel af.