Woningcorporatie Ymere

Groen is het cement van de buurt

3-2-2011

In december vond het minisymposium Groen en Sociale cohesie plaats in de Notweggarage in Amsterdam Nieuw West.

Het symposium werd georganiseerd door de Dienst Ruimtelijke Ordening van Amsterdam in samenwerking met het Ministerie van ELI (Economische zaken Landbouw en Innovatie), het onderzoeksinstituut Alterra Wageningen en Ymere ter gelegenheid van de presentatie van het rapport Buurtgroen en sociale cohesie.

Kleinschalig groen
Het symposium werd bezocht door zon 50 deelnemers, waaronder veel mensen van diverse gemeenten, adviesbureaus en het ministeries. Na een excursie langs een aantal projecten van Ymere in de Reimerswaalbuurt werd het symposium ingeleid door onderzoekster Irini Salverda van Alterra die vertelde over de resultaten van het onderzoek. Uit het onderzoek blijkt dat vooral kleinschalig groen erg belangrijk is voor buurten, omdat het bijdraagt aan de sociale cohesie.

Groenprojecten Ymere
Vervolgens vertelde Pieter de Jong, bestuurder van Ymere, over de herstructurering in Amsterdam Nieuw-West, de problemen waar de achterblijvers mee te maken hebben en hoe Ymere met allerlei (groen)projecten de leefbaarheid probeert goed te houden.

Ymere doet al veel op het gebied van groen en heeft de ervaring dat projecten als plantenacties, moestuinprojecten en het inrichten van braakliggende terreinen inderdaad effect hebben op de sociale contacten en samenhang in buurten.

Groendebat
Na een presentatie van Jos Gadet van DRO over de parken in Amsterdam en de nieuwe ontwikkelingen daarbij, volgde onder leiding van stadsecoloog Remco Daalder een debat.

Tijdens dit debat werd vooral gediscussieerd over de vraag of het goed is om de stad te verdichten, omdat kleinschalig groen beter gebruikt wordt en meer oplevert. Uit de discussie bleek dat hierbij ook de kwaliteit van het groen en de type bebouwing van invloed zijn.