Woningcorporatie Ymere

Opening brede school Sint Lukas

3-2-2011

Onderdeel van het eerste nieuwbouwblok in Reimershoven in Amsterdam-Osdorp, waar in februari ook 72 sociale huurwoningen opgeleverd worden.

Op 20 januari is de R.K. Basisschool Sint Lukas in de Reimerswaalbuurt in Osdorp op feestelijke wijze geopend. De brede school maakt deel uit van het eerste van in totaal negen nieuwbouwblokken in Reimershoven. Naast de school zijn er door VOF De Stadstuinen (Ymere en Bouwfonds) 72 sociale huurwoningen in het blok gerealiseerd die in februari worden opgeleverd. Op dit moment zijn 42 woningen van het tweede blok Steelvliethof in verkoop.

Voor Reimershoven is onder supervisie van de Architecten Cie een ambitieus deelplan opgesteld. Er worden negen woonblokken gerealiseerd met daartussen brede straten en autovrije pleinen.

Mecanoo heeft het eerste multifunctionele complex ontworpen met een brede school, sporthal, twee peuterspeelzalen met patio, kinderopvang, een zorgsteunpunt en 51 appartementen en 21 eengezinswoningen. Mecanoo ontwierp de school in opdracht van VOF De Stadstuinen en de ASKO (Amsterdamse Stichtingen voor Katholiek Onderwijs).

Kunsthekwerken
Bruno Vermeersch en Jurgen Bey van Studio Makkink & Bey ontwierpen in opdracht van Ymere hekwerken, die een bijzonder onderdeel van het nieuwe wooncomplex vormen.

Het hek van het schoolplein, ontworpen als tiendelige harmonicadeur laat een ideaal schoolbeeld zien, met een klok, die echt werkt! Voor het binnenterrein zelf is een hekwerk ontworpen waarin glijbanen zijn verwerkt voor zowel de schoolkinderen als de kinderen uit de buurt.

Teksten op glazen gevel
Voor de gevel van de school is samengewerkt met kunstenares Elspeth Pikaar. Zij vroeg leerlingen van het Sint Lukas teksten en tekeningen te maken die vervolgens in glaspanelen zijn verwerkt.

Aaneengeschakeld vormen ze een lint rondom het gebouw dat de schooltijd in beeld brengt en de verbondenheid laat zien van de leerlingen met hun school en wijk. Een wisselend ritme van balkons en half verdiepte raamopeningen aan de straatzijden versterkt de levendige uitstraling.

www.reimershoven.nl