Rechtbank 's-Gravenhage

Privacy First niet-ontvankelijk in civiele zaak over gewijzigde paspoortwetgeving

Den Haag, 2 februari 2011 - De rechtbank `s-Gravenhage heeft vandaag uitspraak gedaan in een civiele procedure over de gewijzigde paspoortwetgeving die de stichting Privacy First en 21 natuurlijke personen tegen de Staat hadden aangespannen
Eisers hadden gevorderd dat de rechtbank de gewijzigde paspoortwetgeving buiten toepassing zou verklaren, omdat deze onverbindend is wegens strijd met hogere privacyregelgeving. De rechtbank heeft de eisers niet-ontvankelijk verklaard in hun vorderingen.

De wijzigingen in de Paspoortwet betreffen onder meer het voorschrift dat een reisdocument, naast een gezichtopname, ook is voorzien van twee vingerafdrukken van de aanvrager en voorschriften voor de inrichting van de reisdocumentadministratie, waaronder het bijhouden van een register waarin alle (biometrische) gegevens met betrekking tot reisdocumenten worden opgeslagen en een regeling voor centrale opslag van deze gegevens. Zolang de Nieuwe Paspoortwet nog niet in werking is getreden, worden de (biometrische) gegevens van de aanvrager van een reisdocument in een decentraal register opgeslagen

De rechtbank moest eerst de vraag beantwoorden of de civiele rechter bevoegd is een oordeel te geven over de vorderingen van eisers. Beslissend hiervoor is het antwoord op de vraag of voor eisers een andere, met voldoende waarborgen omgeven rechtsgang openstaat of heeft opengestaan voor de beoordeling van de vraag of de gewijzigde paspoortwetgeving in strijd is met de (hogere) privacyregelgeving. De rechtbank concludeert dat hiervoor een toereikende bestuursrechtelijke rechtsgang bestaat en dat de civiele rechter het oordeel over deze vraag daarom aan de bestuursrechter dient over te laten.

Dit betekent dat de 21 natuurlijke personen niet-ontvankelijk zijn in hun vorderingen omdat voor hen de gang naar de bestuursrechter openstaat.

De stichting Privacy First is niet-ontvankelijk omdat zij geen eigen belang heeft, maar haar belang voortvloeit uit de bundeling van de belangen van alle Nederlanders boven de twaalf jaar en ouder die een reisdocument aanvragen en voor wie de rechtsgang naar de bestuursrechter openstaat.

LJ Nummer

BP2860

Zie het origineel

Bron: Rechtbank 's-Gravenhage Datum actualiteit: 2 februari 2011