Rechtbank 's-Hertogenbosch


Vijf gemeenten moeten verwerking groenafval aan andere partij gunnen

âs-Hertogenbosch, 3 februari 2011 - De rechtbank âs-Hertogenbosch heeft vandaag bepaald dat de gemeenten Oss, Uden, Veghel, Bernheze en Sint-Oedenrode het verwerken van groenafval en GFT moeten gunnen aan het bedrijf Attero Zuid bv.

De vijf gemeenten publiceerden in maart 2010 de aankondiging voor de aanbesteding inzake het verwerken van groenafval en GFT voor de periode 2012-2024. Een onderdeel van de opdracht was dat al het hout uit het afval in een biomassa-energiecentrale zou worden verbrand en dat het rendement daarvan minimaal 25% is. Tot de zeven geselecteerde bedrijven behoorden Attero Zuid bv uit Leudal en Den Ouden Groenrecycling uit Schijndel. De gemeenten namen op 23 november 2010 een voorlopig besluit de opdracht te gunnen aan Den Ouden. Den Ouden had ingeschreven voor de laagste prijs.

Attero Zuid maakte op 9 december 2010 bezwaar tegen de voorgenomen gunning en bracht op 17 december 2010 een dagvaarding uit. Volgens Attero Zuid is de inschrijving van Den Ouden ongeldig en voldoet deze niet aan de eisen van de aanbesteding, omdat de capaciteit en het rendement van de energiecentrale onvoldoende zouden zijn. De rechter meent dat Attero Zuid overtuigend uiteen heeft gezet dat de inschrijving van Den Ouden niet voldoet aan de eisen over energieopwekking. De rechter concludeert dat de inschrijving van Attero Zuid wel geldig is, in tegenstelling tot wat de gemeenten aanvoerden.

De gemeenten hebben tijdens het kort geding op 20 januari jl. aangegeven bereid te zijn over te gaan tot een heraanbesteding. Attero Zuid verzette zich hiertegen terecht, aldus de voorzieningenrechter. Dat betekent dat de voorzieningenrechter de gemeenten verbiedt de aanbestedingsopdracht âverwerking van groenafval en GFTâ te gunnen aan een ander dan Attero Zuid.

LJ Nummer

BP2974

Zie het origineel
Bron: Rechtbank 's-Hertogenbosch Datum actualiteit: 3 februari 2011 Naar boven