Groen!

Het roer moet om in het Europese Energiebeleid

door Bart Staes (Europese fractie), Kristof Calvo (federaal parlementslid) op 3 februari 2011 in "Klimaat en energie"

Een dag voor de bijeenkomst van Europese regeringsleiders die in het teken staat van energie en innovatie roepen Groen! Europarlementslid Bart Staes en Kamerlid Kristof Calvo op het roer om te gooien. "We staan aan de vooravond van een nieuwe industriële revolutie. Ons toekomstig welzijn is verbonden aan het efficiënt gebruik van energie en grondstoffen. Groen! roept de Europese regeringsleiders op om werk te maken van de groene economie zodat de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen uit andere delen van de wereld afneemt. Vorig jaar steeg de Europese import van olie met maar liefst 70 miljard dollar. Fatih Birol, de hoofdeconoom van het Internationaal Energie Agentschap, noemt het een onhoudbare situatie. Dat signaal mogen de regeringsleiders niet naast zich neerleggen"

Tijdens het vragenuurtje vandaag in de Kamer zal federaal parlementslid Kristof Calvo premier Leterme vragen dat België zich morgen mee achter een ambitieus klimaat- en energiebeleid schaart. "Wie weet is het toch een keer de laatste Raad voor premier Leterme. Het is dus het moment voor de ontslagnemende premier om zich eens van zijn groene kant te laten zien. Al te vaak staat België op de rem, bijvoorbeeld bij de discussie over het verhogen van de CO2-reductiedoelstelling. Morgen is één van de discussiepunten of er bindende doelstellingen per lidstaat komen voor energiebesparing. Klimaatminister Magnette is er voorlopig niet voor te vinden. Ik roep vandaag de premier op om die maatregel alsnog te steunen", aldus het Groen!-Kamerlid.

Haast is geboden om voorop te lopen in de groene economie. Recente berichten over het nieuwe vijfjarenplan van China tonen aan zij Europa voorbij schiet wat betreft klimaatambities. Staes: "Europa verliest terrein aan China. De Chinezen laten in de komende vijf jaar de groene energiecapaciteit met 64% stijgen. China is nu al de meest aantrekkelijke plek voor investeerders in duurzame energie. Ik druk de regeringslanden daarom op het hart om mijn voorstel om de Europese klimaatambitie te verhogen, over te nemen in hun conclusies morgen."

Staes wijst daarnaast op het belang in van een Europese gasstrategie. "Gas kan dienen als een transitiebrandstof naar een volledig groene energievoorziening. Het is daarom zaak om onderhandelingen met bijvoorbeeld Rusland over gasimporten te coördineren op Europees niveau. Tegelijkertijd wil ik voorkomen dat we ons blindstaren op politiek prestigieuze projecten zoals Nord Stream, de nieuwe gaspijpleiding tussen Duitsland en Rusland. Door in te zetten op energiebesparing zal ook onze gasvraag na het jaar 2020 flink afnemen. Het zou dom zijn als we hier geen rekening mee houden bij het bouwen van nieuwe pijpleidingen."

Contact: Bart Staes - | Kristof Calvo -