CDA


Esther de Lange: Recycling elektrische apparaten moet effectiever donderdag 3 februari 2011
Het Europees Parlement wil dat er meer elektronisch afval wordt ingezameld en gerecycled dan nu het geval is. Dit blijkt uit de stemming vandaag van het Europees Parlement in Brussel. CDA-Europarlementariƫr Esther de Lange (milieu) is het ermee eens maar vindt dat dit geen te grote belasting moet gaan betekenen voor het MKB.

De huidige Europese regels over recycling hebben tot dusver niet geleid tot een wezenlijke verbetering en het parlement heeft vandaag besloten deze regels aan te scherpen. Esther de Lange is er in principe voorstander van dat consumenten hun elektronische afval gratis moeten kunnen inleveren op plekken waar ook kleine elektronische apparaten verkocht worden, al maakt ze wel een uitzondering voor de kleine bedrijven. De Lange: "De details zullen nog uitgewerkt moeten worden, maar waar het mij om gaat is dat het voor de consument zo eenvoudig mogelijk moet zijn om zijn oude scheerapparaat of elektrische tandenborstel in te leveren. Ik wil dat de drempel voor de consument zo laag mogelijk is. We moeten er hierbij wel voor zorgen dat we geen gekke dingen gaan bedenken die winkeliers veel rompslomp bezorgen. Zo wil ik bijvoorbeeld niet dat winkeliers verplicht worden gesteld de apparaten op herbruikbaarheid te testen en te sorteren; dit kan wat mij betreft echt veel beter op een andere plek gebeuren door professionals."

Esther de Lange: "Meer recyclen en hergebruiken is niet alleen gunstig voor het milieu, maar gerecyclede apparaten leveren ook weer grondstoffen op voor nieuwe producten. En we hebben nu eenmaal geen oneindige voorraad van die grondstoffen". Ze wijst er daarnaast wel op dat Nederland al op de goede weg is: "We recyclen in Nederland ongeveer twee derde van onze elektrische apparaten, dat ligt ver boven het Europese gemiddelde van zo'n 20 procent. Maar dat wil niet zeggen dat er in Nederland geen verbeteringen mogelijk zijn."

De stemming van vandaag is de eerste behandeling in het Parlement. Overleg volgt nu tussen Parlement en de lidstaten. Esther de Lange zal zich sterk maken om de rompslomp voor het MKB te minimaliseren.