Gemeente Tytsjerksteradiel


Oentsjerk

aanpak roekenoverlast bij Heemstrastate Oentsjerk

De gemeente heeft vorig jaar toestemming van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie gekregen om vijf jaar lang de roekenoverlast bij Heemstrastate aan te pakken, omdat er risico's zijn voor de (volks)gezondheid.

De enorme roekenkolonie zorgt daar voor veel gekrijs, poep, stank en vallende takken. De bewoners liggen er wakker van en durven niet meer in het park te wandelen. De poep wordt in de gebouwen gelopen (ook in de keuken en de aula). Deze plaag duurt van half februari tot juni, elke dag van zonsopgang tot zonsondergang.

Wat gaan we doen?
Vorig jaar zijn de lege nesten verwijderd en zijn de roeken met succes verjaagd door vrijwilligers. Als de roeken dit jaar terugkomen (wat zeer waarschijnlijk is) zullen ze opnieuw verjaagd moeten worden. De roeken zullen proberen ergens anders nesten te bouwen. Als daar ook woningen staan zal dit tot dezelfde problemen leiden. In dat geval moeten de roeken ook daar verjaagd worden en moeten nestpogingen verwijderd worden.

Wij hebben uw hulp nodig!
Voor het verjagen en in de gaten houden (monitoren) waar de roeken heen gaan hebben wij uw hulp nodig. Wij vragen u daarom de aanwezigheid van (meerdere) roeken in uw omgeving te melden bij de gemeente. Dan komt een vogelkenner kijken welke maatregelen er nodig zijn.

Wij zoeken ook vrijwilligers, die bereid zijn om in hun woonomgeving roeken te verjagen met pandeksels of ander lawaai. U krijgt daarvoor aanwijzingen van de gemeente. Als u zich aanmeldt nemen wij contact met u op.

Meldingen
Voor meldingen van roeken of om u aan te melden als vrijwilliger kunt u contact opnemen met de gemeente Tytsjerksteradiel via telefoonnummer 14 0511.

Hoe herkent u een roek?
Een roek is vrij groot (45 cm van kop tot staart) en geheel zwart met uitzondering van de brede puntige snavel, die bij de volwassen roek grijswit is. Roeken leven in groepen in tegenstelling tot zwarte kraaien. Bij roeken en zwarte kraaien worden vaak kauwtjes gezien, maar deze kraaiachtigen zijn veel kleiner en deels grijs deels zwart gekleurd.

N.B, In 't Frysk wurdt praat oer (âld) roeken, ek as 't giet om "zwarte kraaien" !