Veilig Amsterdam

veranderingen exploitatievergunning horeca

Amsterdam Centrum

---

Concept besluit: veranderingen exploitatievergunning horeca

3 februari 2011

Het college van B&W heeft een concept besluit aangenomen om de exploitatievergunningplicht voor bepaalde horeca op te heffen. Volgens de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) is een exploitatievergunning verplicht voor horeca-activiteiten. Bij het verlenen van de vergunning beoordeelt de burgemeester of de woon-, leefsituatie of openbare orde niet nadelig beïnvloed wordt door het horecabedrijf. Omdat de ene horeca-activiteit meer invloed op de omgeving heeft dan een andere, kan de burgemeester voor bepaalde horeca-activiteiten de vergunningplicht opheffen. De burgemeester heeft tot opheffing besloten om de lastendruk voor ondernemers te verminderen.

In 1997 heeft de burgemeester besloten voor een aantal categorieën horeca-activiteiten de exploitatievergunningplicht onder een aantal voorwaarden op te heffen. Bijvoorbeeld voor hotels met horeca-activiteiten uitsluitend voor hotelgasten, bezoekers van sauna's of zonnecentra en prostitutiebedrijven (eigen vergunningplicht). De burgemeester heeft nu het voornemen een aantal categorieën toe te voegen en de tekst van de reeds aangewezen categorieën waar nodig te actualiseren of te verduidelijken.

Nieuwe categorieën, die geen exploitatievergunning voor horeca meer nodig hebben zijn:

* winkels met horeca-activiteiten met een zeer bescheiden omvang: Hier zijn voorwaarden aan verbonden, zo mag er geen terras zijn, moet het vloeroppervlak van de horeca voldoen aan een bepaald maximum en mag geen alcohol worden geschonken.
* Ziekenhuizen, verzorging- en verpleeghuizen met horeca-activiteiten: Daarbij is het voorstel om de verzorgingshuizen en verpleeghuizen in staat te stellen onder bepaalde condities ook de doelgroep in de omgeving de mogelijkheid te bieden gebruik te maken van de horecafaciliteiten, zonder dat een exploitatievergunning vereist is. Om te voorkomen dat zij daarmee concurrent worden van de reguliere horeca zijn er beperkingen aan verbonden, bij voorbeeld in tijd.
* Kookcursussen: Ook kookcursussen waarbij de producten ter plaatse geconsumeerd worden hebben in het voorstel geen exploitatievergunning meer nodig.

Het concept besluit wordt binnenkort vrijgegeven voor inspraak gedurende 6 weken.

---