FNV KIEM

Veel muziekscholen en kunstencentra op sterven na dood

donderdag 03 februari 2011

Van de ruim 200 muziekscholen en centra voor de kunsten die Nederland telt, is een groot deel de laatste jaren geprivatiseerd. Nog maar zo'n 40 scholen zijn er in handen van gemeenten en dat aantal loopt rap terug. "Als gevolg van de gemeentelijke bezuinigingen op kunst en cultuur worden steeds meer muziekdocenten ontslagen. En daar komen de Rijksbezuinigingen op het gemeentefonds - 20 à 30 procent - nog eens bovenop," zegt Tanja Magnée, bestuurder Kunsteducatie bij FNV KIEM.

Nijpend
Begin januari bezocht Magnée cultureel centrum de Nieuwe Nobelaer in Etten-Leur. Onder dwang van de gemeente zijn daar zes instellingen gefuseerd: het theater, de bibliotheek, inclusief VVV en kunstuitleen, het gemeentelijk kunstencentrum Sint Frans, het kunstencentrum Doornbos, de speel-o-theek en het popcollectief. "Als beloning voor de fusie zou de gemeente een gloednieuw gebouw voor de nieuwe gefuseerde organisatie neerzetten. Een aantrekkelijke optie, want het huidige gebouw is sterk verouderd. Na veel besprekingen zijn de instellingen sinds 1 januari 2010 gefuseerd. Kort na de gemeenteraadverkiezingen 2010 kwam de nieuwe gemeenteraad terug op haar toezegging: de bestuurders wilden geen geld uitgeven aan nieuwbouw."

Geen verantwoordelijkheid
De gefuseerde instellingen zitten nu met een oud gebouw dat veel geld kost omdat het veilig en aantrekkelijk moet worden gemaakt. Al met al moet er flink worden gesneden en dat gaat natuurlijk ten koste van activiteiten en personeel. "Na de fusie hebben we te maken met een instelling waar op het personeel drie cao's van toepassing zijn. Probeer dan maar eens een eerlijk sociaal plan af te spreken", verzucht Magnée. "Daar doe ik natuurlijk mijn best voor, maar ik ben wel boos dat ook hier de gemeente een onbetrouwbare partner blijkt te zijn. Van de overheid mag je verwachten dat ze hierin hun verantwoordelijkheid nemen. Democratie is mooi maar je moet als burger toch wel kunnen rekenen op continuïteit in bestuur."

Concurrentie
Veel muziekdocenten gaan na hun ontslag aan het werk als privéleraar. "Veel instellingen voelen de hete adem in de nek van ex-muziekschooldocenten die soms voor maar 15 euro per uur privéles geven," vervolgt Magnée. "Dát willen we natuurlijk niet. Zo worden voormalige werknemers zzp'ers die te weinig verdienen om zich te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid of te sparen voor een fatsoenlijke pensioenregeling."

Zorgvuldig
"FNV KIEM denkt na over een oplossing die werknemers beschermt en rekening houdt met een veranderende samenleving waarin ook muziekscholen meer eigen inkomsten moeten genereren. Uitgangspunt daarbij is dat wij het belangrijk vinden dat muziek- en kunstonderwijs voor alle groepen in onze samenleving bereikbaar blijven." Magnée: "Als het echt niet anders kan, zoals in het geval van sluitingen of afslankingen, dan moet er zorgvuldig worden omgesprongen met de rechten van werknemers. De toekomst van de mensen die hun baan verliezen verdient dan alle aandacht."